Mitt i bostadsområdet Drottninghög har en ilsken drake belägrat ett slottstorn där en prinsessa sitter fången. Och på Konsul Olssons plats i centrum huserar en jättespindel med sitt fyra meter stora nät. Nej, det är inte Game of Thrones som har förlagt inspelningen av nästa säsong till Helsingborg. Det handlar om lekplatser!

Det finns närmre 200 lekplatser i Helsingborg, varav ett tjugotal är så kallade områdeslekplatser. Flera av lekplatserna har speciella teman för att sätta fart på fantasin. I Helsingborg finns också södra Sveriges första parkourlekplats för äldre barn. Ett stenkast från Kärnan finns en medeltidsinspirerad lekplats, med ett Minikärnan att klättra i och en medeltidsby med hus att gå in i och ut ur. Hopp och lek. Om du gillar sport och frisk luft får du heller inte missa att kolla in Idrottsoasen vid Gröningen. Här kan du göra det du är allra bäst på eller testa något helt nytt. På Idrottsoasen kan både den stora och lilla äventyraren testa nya sporter.

 

Mini WKND

Det är inte många barn som ser tjusningen i ändlösa shoppingrundor och utdragna middagar på restauranger med vita dukar. Och det kan man ju förstå! Men som helsingborgsbesökare behöver du inte oroa dig för uttråkade och rastlösa barn. Här hittar du massor av spännande och roliga aktiviteter som passar för barn i alla åldrar – från leksaksmuseum till gokartbana.

Utomhusskoj

Den långsmala gräsplätten Gröningen har länge varit en självklar mötesplats för solbadande Helsingborgare. På sommaren öppnar minigolf, glasskiosker och caféer längs strandstråket och piratlekplatsen får vem som helst att ge sig in i leken.

Om du gillar sport och frisk luft måste du kolla in Idrottsoasen. Här kan du göra det du är allra bäst på eller testa något helt nytt. På Idrottsoasen kan både den stora och lilla äventyraren testa nya sporter.

Djur och kultur

Det är svårt att inte bli hänförd av den lilla oasen Fredriksdals botaniska trädgård. Att kliva in här är som att besöka gamla tiders Skåne. Hälsa på djuren i stallet, följ med herrgårdsmamsellerna på en rundvandring och ta en fika under äppleträden när energin tar slut.

Kärnan är en av Helsingborgs äldsta och mest spännande byggnader. Ta de snirkliga trapporna hela vägen upp till toppen eller kolla in utställningen där du kan prova kläder och brädspel från medeltiden.

För regniga dagar

På Tropikariet finns exotiska djur från hela världen. Spana in gulligt storögda uggleapor i Regnskogen eller ta en tur förbi Afrika och kolla på trubbnoskrokodiler om du är den modiga typen. Och glöm inte att ta en fika bland surikaterna i caféet på väg ut.

Full fart framåt

Är du ute efter fart och fläkt? Besök Helsingborgs gokart i utkanten av staden. Här gäller regeln att barn minst måste vara 12 år och 145 cm långa för att få köra, men även större barn vill ju ha kul, eller hur?

Foto: Lotta Wittinger