Kallbadsguide för Nybörjare

Tillhör du dom som aldrig badar i Sverige, inte ens på sommaren för att vattnet är alldeles för kallt? Vi hör dig.

Just därför borde du testa på kallbad på något av stadens kallbadhus. Vi lovar dig en pirrig, bubblande, värmande och alldeles fantastisk upplevelse!

Välkommen in i värmen

Att bara ta sig till badhuset första gången kan vara den största utmaningen. Du känner dig pirrig och nervös. Kanske har du en känsla av att det tar emot.

Men! När du väl är på plats är halva delen av jobbet gjort. Välkommen in i värmen! Du hänger av dig dina kläder och virar handduken om dig. Sedan är det dags för en skön och varm dusch. Här skrubbar du dig med en härlig saltskrubb så att du blir av med alla döda hudceller och klädrester som du har på dig.
Du torkar dig och stiger sedan in i bastun med sina stora fönster och en vidunderlig havsutsikt. Du känner direkt hur värmen omfamnar dig. Ta plats på någon av lavarna. Det kan vara bra att känna till att det kan skilja nästan 10 grader i värme beroende på var du sätter dig. Högst upp är det som allra varmast.

Bastun är en plats för stillhet, lugn och ro. När värmen jobbar sig in i dig startas en produktion av oxytocin och antistresshormoner, så välgörande för både kropp och knopp. Sitt i ungefär 15 minuter och ladda inför vad som komma skall.

Här kommer alla känslorna på en och samma gång

Här kommer gärna alla känslorna på en och samma gång. Du är säkert både förväntansfull och nervös och har kanske lite svårt att koppla av. Men det finns inga skäl till oro, för det är nu du upptäcker alla magiska saker i sundet att vila ögonen på. Måsen som dyker, färjan som rör sig mot Danmark, eller någon av de andra 35 000 småbåtarna som passerar Öresund varje år.

Okej, nu börjar det kännas lite motigt. Svetten börjar så sakta att porla sig på huden. När porerna öppnar sig i värmen gör kroppen sig av med tungmetaller och annan smuts som vi lagrat. Här gäller det att behålla fokus.

Tala om för dig själv att det enda du ska göra nu är att ignorera den signal som fötterna skickar till hjärnan om att det är kallt i samma stund som du tar steget utanför bastun och känner det svala kaklet under fötterna.

Andas

När du tagit dig såhär långt finns det verkligen inget skäl att vända om. Nu är det bara för dig att gå ut med bestämda steg, häng av dig handduken och gå ner för trappan i havet. Tänk inte efter. Känn inte efter. Bara GÅ.

När du kommit ner och känner sanden mot dina fotdynor, tvingar du dig själv att ta ett djupt andetag. Här får du kämpa lite, det är tufft att djupandas när du känner pulsen slå snabbt och hårt i halsgropen. Men du behöver ta kontroll över din andning och få ner den från bröstkorgen till magen. Sedan böjer du på benen, doppar dig och tar dig uppför trappan igen. Andas!

Det känns som champagne

När du är på väg upp igen, känn efter. Fryser du nu?
Nej. Istället sprider sig en superskön känsla i kroppen när blodet rusar och bubblar. Det känns nästan som champagne! Och bäst av allt? DU GJORDE DET!
Stolthet, välbehag, renhet och energi. Vi sa ju det, med kallbad kommer alla känslorna på en och samma gång.

Men nu är det dags för en ny kvart i bastuns härliga värme. Den här gången kan du slappna av och riktigt njuta av stillheten och tystnaden. Kroppen känns avslappnad, axlarna sjunker ner och du hittar en bekväm ställning och låter ögonen vila på havet utanför. Värmen sprider sig åter i kroppen och nya svettpärlor visar sig. Ljuvligt. Känslan och stoltheten över att du klarade det och att det faktiskt inte var så farligt sitter kvar.

Kalla fötter? Knappast!

Nu vet du vad som väntar och du har redan fixat det en gång. Men när det är dags för nästa dopp, påminn gärna dig själv om att andas. När du tar kontroll över din andning hjälper det dig att slappna av.  Kanske du kan ta ett simtag eller två till och med?

När du kommit till den tredje rundan i bastun har du hittat njutningen och lugnet. Och kändes det lite läskigt från början så känns det nu helt normalt att sitta naken med andra människor i samma rum, för du är inne i din egen bubbla. Svetten tränger sig än en gång igenom och bildar små pärlor på din hud, kroppen känns mjuk.

Efter ytterligare en kvart i bastun är det dags att ta det tredje doppet. Nu njuter du verkligen och känner kanske också att du kan vara kvar någon sekund längre i vattnet. Gå sedan sakta upp och stå en stund på bryggan och tillåt dig själv att bara vara. Du kommer inte att frysa, vi lovar dig. Bara njut.

Du gjorde det!

Iskallt! Du är nu en fullfjädrad kallbadare. Du har unnat dig själv en stund av energi och välbehag som du så väl förtjänar i total avkoppling, i ungefär en timme och en kvart.

Under den här tiden har du hunnit med tre sittningar i bastun och tre dopp i havet. Första gången frigjorde du din kropp från all smuts som den samlat på sig, andra gången rann alla bekymmer av dig och tredje gången började du bygga upp något nytt. Känslan av att vara en ny människa efter kallbadsrutinen är mer vanlig än ovanlig. Du har också tränat både hjärta, kärl och vener på samma sätt som om du tagit en löprunda på 6,5 km. Inte konstigt att kroppen känns go!

Bra att tänka på

  • Jämför dig inte med någon annan. Att bada kallbad och njuta av det är en stark personlig upplevelse. En del vill vara i vattnet länge, andra doppar huvudet men det är bara DU som kan avgöra vad som känns rätt för dig.
  • Fyll gärna på med vatten innan du sätter dig i bastun. Du kommer att svettas en hel del.
  • Vill du undvika att eftersvettas efter badet strunta i den varma duschen efter bastun och skippa hudlotion.
  • Undvik bastu och kallbad om du har feber.
  • Till sist, en liten varning. Att kallbada är starkt beroendeframkallande. Har du upplevt det en gång vill du gärna göra det igen.

Kallbadsveckan är den 31 januari – 5 februari 2024 och kommer innehålla en massa spännande programpunkter på temat ”Back to nature”.

Utvalda platser