Kultur & Nöje

Helsingborg erbjuder ett brett och spännande kulturutbud. Här har vi en stadsteater med flera olika uppsättningar per år, konserthus med Helsingborgs Symfoniorkester och Dunkers Kulturhus. På The Tivoli erbjuds det livemusik nästan varje helg och runt om i staden hittar du coola murala målningar. Välkommen att uppleva!

Planera och boka här

Nu kan du boka allt från inträdesbiljetter till vinprovningar, cykelpaket och hotell direkt på en och samma plats! Smidigt eller hur? Vi ses i Helsingborg.

På Dunkers finns alltid flera intressanta utställningar att upptäcka året om.

Kärnan är det som återstår av Helsingborgs medeltida slott. Ta del av en spännande historia och stadens bästa utsikt.

Fredriksdal är ett friluftsmuseum mitt i stan med en herrgård från 1700-talet och fantastiska trädgårdar.

Mer inspiration

Tips! Använd gärna filterfunktionen för att hitta det du söker.

Karantänen

Karantänen

Kultur & nöje Uppleva & göra

Karantänen

Karantänen byggdes 1916 som en karantän för djur vilka kom in i Sverige från utlandet, därav namnet. Lokalen är en spännande miljö att uppleva konst i, med sina nu huvudsakligen vita väggar och 143 kvm genuina och rustika atmosfär. Karantänen, centralt placerad i början av Gröningen i Helsingborg, några få meter från havet, har blivit ett självklart stopp för konstälskare och har utställningar under hela året.

En restaurang med bord och stolar framför en bar.

Vagnhall 16

Kultur & nöje Mat & dryck ...(3)

Vagnhall 16

Vagnhall 16 – Helsingborgs gamla brandstation en unik evenemangslokal och streetfood court. Kom och upplev mat, dryck, spel och oförglömliga stunder hos oss. På Vagnhall 16 tar vi dig med på en matresa resa som sträcker sig över kontinenter och kulturer. Här blandas det bästa från världens kök för att skapa en unik smakupplevelse som inte går att hitta någon annanstans. Boka för privata sammankomster, evenemang och konferenser.

Sofiero Gård

Sofiero Gård

Gårdsbutiker Kultur & nöje ...(4)

Sofiero Gård

Välkommen till Sofiero Gård! En kulturhistorisk plats på toppen av Landborgen, omringad av skog, åker och hav. 1877 uppfördes Sofiero Ladugård på begäran av Oskar den II och drottning Sofia. Ladugården ritades av arkitekten Charles Emil Löfvenskiöld (1810-1888).  Idag på Sofiero Gård kan du som besökare gå på konserter och evenemang, njuta av fika eller lunch på Brödkultur, besöka butiken Kollaborera och ta del av deras kurser och aktiviterer.

Möten och konferenser

På Sofiero Gård arrangeras även konserter i härlig miljö och den stora logen uthyrs till evenemang och konferenser.

Kapacitet:
1 mötesrum (Logen) | max 300 personer

En person skapar en kruka på en drejskiva.

Claytivity Keramik Studio

Keramik & Design Kultur & nöje ...(1)

Claytivity Keramik Studio

Keramikverkstad i centrala Helsingborg. Claytivity är en fullt utrustad keramikstudio. Med möjlighet för de som inte har drejat tidigare att delta på prova på-kurser och andra event.

Sundspärlan

Sundspärlan

Kultur & nöje Musik ...(1)

Sundspärlan

Sundspärlan är en förstklassig eventanläggning i Helsingborg. Här sker under hela året en rad spännande evenemang som populära Barnens dag till konserter och oförglömliga julshower. Detta är även en utmärkt plats för större konferenser, möten och mässor.

Nytt för i år är att Eva Rydberg spelar utomshusteater hela sommaren på den anrika teaterscenen från slutet på 1800-talet.

Möten och konferenser

Kapacitet:
6 mötesrum | max 1800 personer

Fontän i förgrunden framför ett bibliotek.

Helsingborgs Stadsbibliotek

Caféer Kultur & nöje ...(1)

Helsingborgs Stadsbibliotek

Helsingborgs stadsbibliotek ligger mitt i centrum omgiven av mysiga Stadsparken. Biblioteket är en oas för läsare, forskare och kulturälskare i alla åldrar och erbjuder en mängd resurser och tjänster som berikar samhället. Här finns även ett mysigt lite café för den som vill fika och läsa en god bok.

Fiskebåt -följ med på fisketur med Rååbåtarna

Rååbåtarna

Aktiviteter Kultur & nöje ...(2)

Rååbåtarna

Med Rååbåtarna kan du följa med på fisketurer och turer till Ven. Det går flera avgångar. Du kan också följa med på charterturer i både mindre och större sällskap. Rååbåtarna erbjuder turer med kickoffer, svensexa/möhippa och andra aktiviteter. Äventyret börjar med Rååbåtarna.

En person står med VR glasögon.

VR studion

Aktiviteter För barn ...(2)

VR studion

VR studion ligger på Väla och här erbjuds en upplevelse utöver det vanliga. Kliv in i en annan konstgjord värld som känns äkta med hjälp av VR glasögon. Välj mellan allt från läskiga Zombie paket till olika spel eller dröm dig bort till en söderhavsö och drömmiga stränder.

Kvällsbild över gallerian Söder. Hus med glaspartier formade som trianglar. Filmstadens F högst upp på taket.

Filmstaden

Kultur & nöje

Filmstaden

I gallerian på söder ligger filmstaden med sju toppmoderna biosalonger, även en av Sveriges modernaste biosalonger. En härlig upplevelse för hela familjen eller kompisgänget.

Närbild på ett Röda Kvarn kort

Röda Kvarn

Kultur & nöje Mat & dryck ...(1)

Röda Kvarn

Där alla dina filmfantasier blir verklighet! Här i hjärtat av Helsingborg kan du njuta av allt från actionfyllda blockbusters till hjärtevärmande barnfilmer, och till och med operor, teaterföreställningar och baletter på den stora vita duken! Här finns något för alla smaker och åldrar, så kom och slå dig ner i en av deras sköna biostolar och låt oss ta dig med på en spännande resa in i filmens fantastiska värld!

En bild med ett bowlingklot i centrum med discokänsla.

Pitchers

Kultur & nöje

Pitchers

I gallerian på söder ligger Pitchers, en gastropub med spelcentret World of Activities. Här kan ni äta något gott och sedan utmana familjen i femkamp eller trekamp. Här hittar ni bland annat bowlingbanor, simulatorhall, biljard och shuffleboard.

HEAT Helsingborg. En bricka med spännande mat från den amerikanska menyn.

HEAT

Kultur & nöje Mat & dryck ...(3)

HEAT

HEAT är stadens Americano dinner club. Här hittar du en meny inspirerad av de nord och sydamerikanska köket med välkända och nya smakkombinationer med spännande kryddor och smaksättningar som passar väl in för våra nordiska smaklökar. Många av rätterna passar för att dela med sällskapet.

HEAT ligger i en modern och fräsch lokal centralt i Helsingborg vid Helsingborg C. Här passar det lika bra att komma för att äta middag som för att ta en drink.

Interiör bild från Kol och Cocktails i Helsingborg.

Kol & cocktails

Kultur & nöje Mat & dryck ...(3)

Kol & cocktails

Namnet ger en hint om vad du hittar här. Kolgrillade godsaker av alla dess slag och riktigt bra cocktails. Allt från skaldjur till fisk, grönsaker, frukt och bröd passerar över grillen. I baren skapas cocktails med grund i de egenhändigt handpressade juicerna. Ett riktigt hantverk, och du hittar garanterat något nytt och spännande i menyn!

Middag på Bara Vara i Helsingborg. Glada vänner vid bordet.

Bara Vara

Kultur & nöje Mat & dryck ...(5)

Bara Vara

Ett besök på Bara Vara är aldrig sig likt. Här anpassas menyn efter säsongen och råvarorna är alltid i centrum. Du kan beställa in mindre rätter eller en klassisk trerättersmeny – valet är ditt. Känslan är internationell och förutom en mysig middag kan du med fördel stanna kvar efter middagstid för en drink eller två.

Råå Museum för fiske och sjöfart. Historisk bild i svart och vitt från Sjöräddningssällskapet ute på sjön.

Råå museum för fiske och sjöfart

Kultur & nöje Museum

Råå museum för fiske och sjöfart

Lär dig mer om hur Råå såg ut på sin tid som fiskeläge! Och få koll på vad som faktiskt finns bevarat i byn från den tiden. I utställningarna berättas sjömännens och fiskarnas historia. Museet arbetar för att bevara och visa upp den rika sjöfartshistorien i området, särskilt den traditionella fiskekulturen.

Pansarvagn utanför Beredskapsmuseet i Helsingborg

Beredskapsmuseet

Kultur & nöje Museum

Beredskapsmuseet

Museet är Sveriges enda som huserar i en bevarad underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget. Beredskapsmuseet invigdes 1997 och deras utställningar är belägna såväl ovan som under jord, i Batteri Hälsingborgs underjordiska byggnader och i byggnader uppförda för museiverksamheten.

Beredskapsmuseet bevarar och visar stadsvärnen inne i Helsingborg. Missa inte någon av deras populära bunkervandringar där du som besökare får följa med på en vandring genom staden, med besök inne i ett flertal bunkrar som bevarats till framtiden på Beredskapsmuseets initiativ. Speciell biljett till bunkervandringarna köps separat på hemsidan.

Kulturmagasinet

Kulturmagasinet

Kultur & nöje Museum

Kulturmagasinet

På Kulturmagasinet, som delar område med Fredriksdal museer och trädgårdar, finns hela Helsingborgs museisamling i säkert förvar. I underjordiska magasin, som slingrar sig under marken på friluftsmuseet Fredriksdal, bevarar man tidens skatter både för dagens och framtidens generationer.

För dig, dina föräldrar och självklart även för dina barn. Här finns tidens skatter från alla möjliga olika tidsepoker. På plats arbetar konservatorer som tar hand om de gamla föremålen i museisamlingen för att de ska hålla i många år framgent. En del av Kulturmagasinets uppgift är att fokusera på berättelserna och föremål från de helsingborgare som har levt och de som lever här nu. Här finns allt som har och kan tänkas få ett historiskt värde en givens plats. Om du har några frågor gällande Helsingborgs museers samlingar eller vill veta mer om Helsingborgs kulturhistoria, byggnadsvård, fotografi och konservering är du välkommen att kontakta experterna på Kulturmagasinet.

Tornet Kärnan sett uppifrån, omringad av grönska i parken slottshagen.

Kärnan

Kultur & nöje Museum

Kärnan

Kärnan, en av Helsingborgs välkända symboler, är ett nära 700 år gammalt vakttorn. Tornet är det enda som finns kvar av den medeltida borganläggningen som kallades Helsingborgs slott. Kärnan är 35 meter hög och består av 4 våningar och en takterrass. I tornet finns en utställning som berättar mer om Kärnan och den medeltida historien. Bland annat kan du prova en struthätta och en särk!

Sofiero

Sofiero

Bike friendly places Cykla ...(3)

Sofiero

Till Sofiero kommer besökare för att njuta av den blomstrande skönheten, den kungliga traditionen och den undersköna utsikten över Öresund. Trädgården anses vara en av Europas vackraste! Här kan du utforska de spännande ravinerna, besöka utställningen i slottet, busa i trollskogen, njuta av en god lunch i glasverandan eller bara vara. På Sofiero finns något för hela familjen, och parken är lika vacker sommar som vinter.

Detta är en Bike friendly place som erbjuder extra service för dig som cykelturist.

✓ Möjlighet till förvaring av bagage
✓ Möjlighet att låsa din cykel vid en fast punkt
✓ Tillgång till cykelreperationsmaterial med de vanligaste verktygen
✓ Cykelpump
✓ Information om cykelleder och annan turistinformation
✓ Möjlighet att ladda din elcykel

Fredriksdals museer och trädgårdar

Fredriksdals museer och trädgårdar

Bike friendly places Cykla ...(3)

Fredriksdals museer och trädgårdar

Ett besök på Fredriksdal museer och trädgårdar är mer än natursköna promenader och fågelsång. Det är också en resa genom tid och rum där du kan upptäcka historiska byggnader med halmtak, en herrgård från 1700-talet och ströva genom ett helt stadskvarter från gamla Helsingborg. På Fredriksdal museer och trädgårdar arrangeras årligen flera intressanta aktiviteter på temat historia och här kan barn vara med om äventyr, bus och lärande. I Helsingborgs gröna oas finns det något för alla, oavsett ålder och intressen. Här kan besökare gå på guidade turer genom historien, vara med på husdjursdagar och njuta av lantlivets alla behag utan att ens lämna city. Fredriksdal museer och trädgårdar är Sveriges första KRAV-certifierade friluftsmuseum.

Möten och konferenser

Kapacitet:

Utomhusmöte:
2 mötesrum | max 45 personer

Stadskvarteret på Fredriksdal:
3 mötesrum |

Detta är en Bike friendly place som erbjuder extra service för dig som cykelturist.

✓ Möjlighet till förvaring av bagage
✓ Möjlighet att låsa din cykel vid en fast punkt
✓ Tillgång till cykelreperationsmaterial med de vanligaste verktygen
✓ Cykelpump
✓ Information om cykelleder och annan turistinformation
✓ Möjlighet att ladda din elcykel

Dunkers Kulturhus sett från hamnen. Båtar framför huset.

Dunkers kulturhus

Kultur & nöje Museum

Dunkers kulturhus

I Helsingborg har konst- och scenkulturen ett eget hus. Ett stort, modernt hus med tillräckligt antal kvadratmeter för intressanta utställningar året om. Här finns också spännande lokalhistoria, konserter med musik från hela världen, teater- och dansuppvisningar, kulturskola för barn mellan 0-19 år, ungdomsaktiviteter och även en bistro med salt havsutsikt. Dunkers kulturhus är en kreativ plats för skapande och fritt tänkande, lika böljande och omväxlande som havet utanför.

Möten och konferenser

Dunkers Kulturhus är en fantastiskt plats för större möten och konferenser med högklassig teknisk utrustning. Lokalerna ligger vackert direkt vid havet och ett stenkast från centralstationen. I restaurangen serveras ni god mat med lokala råvaror.

Kapacitet:
5 mötesrum | max 334 personer

En utställning på Kulturhotellet i Helsingborg.

Kulturhotellet

Kultur & nöje Utställningar

Kulturhotellet

Kulturhotellet är en samlingspunkt för konst och kultur i Helsingborg och Nordvästra Skåne. Det har på kort tid blivit en arena för utställningar och evenemang där fokuset ligger på både etablerade och oetablerade konstnärer och kreatörer. Kulturhotellets syfte är att konst och kultur ska få ta större del av människors liv och på så sätt göra alla mer delaktiga. Du hittar Kulturhotellet på Söder men genomför även flera evenemang ute på olika platser på stan för att göra kultur lättillgängligt för alla.

Helsingborgs konserthus

Helsingborgs konserthus

Kultur & nöje Musik

Helsingborgs konserthus

Helsingborgs Konserthus invigdes den 12 november 1932, ritat av arkitekten Sven Markelius och är Sveriges första funktionalistiska monumentalbyggnad. Redan 1912 grundades Helsingborgs Symfoniorkester som är en av Sveriges äldsta symfoniorkestrar med spetskompetens, som är hett eftertraktad i både regionala, nationella och internationella sammanhang. Konserthuskören, som är den ena av två symfoniska körer i Sverige, består av cirka 60 körsångare och uppträder oftast tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester. Under året gästas också Helsingborgs konserthus av flera externa artister. Utvalda onsdagar bjuder man också in till Afterwork-konsert med soppa, för att på så sätt bjuda in till lite lättsammare former och nå en bredare publik.

Kvällsljus från en nattklubb med scen. Personer sitter på bord runt om.

Bollbrolyckan

Kultur & nöje Musik

Bollbrolyckan

Ett levande och pulserande nöjespalats vid stadsparken i Helsingborg. Här upplever du härliga dinnershower du sent glömmer, karaokekvällar, nattklubb och deras populära silent disco. Här skapas goda minnen med fokus på glädje, mat, musik och möten.

The Tivoli

The Tivoli

Kultur & nöje Musik

The Tivoli

Det ska vara gott att rocka! Tivoli är ett typisk rock n´roll ställe. Här spelar välkända artister, vinylmusik spelas i restaurangen och i Rock ´n´rollbaren spelar många artister några av sina första gig. Här spelade bland annat The Sounds sin första konsert. Tivoli ligger mitt i Helsingborg på Köpenhamnskajen.

Fredriksdalsteatern

Fredriksdalsteatern

Kultur & nöje Teater

Fredriksdalsteatern

Fredriksdalsteatern är en utomhusteater som ligger i den vackra parken Fredriksdals museum och trädgårdar i Helsingborg. Teatern har en lång och rik historia, och har varit en populär kulturoas för besökare från hela landet sedan invigningen 1932. Många anser även att det är norra Europas vackraste friluftsteater.

Sommaren 2024 blir det premiär för en helt ny fars på Fredriksdalsteatern. Det är Anagram Live som står för sommarteatern tillsammans med regissören och skådespelaren Adde Malmberg. Föreställningen Nötter är en modern fars i klassisk tappning där missförstånd, förväxlingar och humor står i centrum.

Bland övriga skådespelarna hittar vi välkända ansikten som Babben Larsson, Sanna Persson Halapi och Nils Dernevik samt ett par oväntade överraskningar som komikern Simon Garshasebi och Daniel Träff.

Förutom Nötter bjuds även på en rad kvällar med Stand up som du inte vill missa.

Stadsteatern

Stadsteatern

Kultur & nöje Teater

Stadsteatern

Helsingborgs stadsteater bedriver sedan 1921 teaterverksamhet och är därmed Sveriges äldsta stadsteater med en fast ensemble. Här produceras mellan sex och tio uppsättningar per spelår, oftast på egen hand men också genom samproduktioner med andra scenkonstinstitutioner och med det fria kulturlivet. Stora och kända namn har passerat denna teater, däribland Ingmar Bergman som var teaterchef mellan åren 1944-1946. Även Nils Poppe har varit en del av stadsteatern och gjorde sin entré för första gången 1946 och var sedan en återkommande gäst under hela 40 år.
Helsingborgs stadsteater består av en stor teatersalong och en lite mindre, så här ryms stora klassiska uppsättningar, blandat med lite mindre och mer intima föreställningar.

Renässansslottet Kronborg slott i Helsingör med sundet i bakgrunden.

Kronborg Slott

Helsingör & tura Kultur & nöje ...(2)

Kronborg Slott

Kronborg Slott i Helsingör, Danmark är ett av norra Europas finaste renässansslott. Det är världsberömt som Hamlets och Shakespeares slott och finns med på Unescos världsarvslista. Här finns många möjligheter för unika och historiska upplevelser året runt. Upptäck kasematterna, besök utställningar, gå på en guidad tur eller besök något av de evenemang som arrangeras i samband med olika årstider och högtider. Överfarten till Helsingör tar endast 20 minuter med Öresundslinjen eller Sundsbussarna som erbjuder flera avgångar i timmen.

Restaurang Yoko med vackert uppdukade bord i kvällsljus.

Yoko

Kultur & nöje Mat & dryck ...(3)

Yoko

Yoko är stadens dinner club! Här erbjuds en spännande meny med inspiration från det asiatiska köket med den nordiska råvaran i centrum . Rätterna är lagom stora och passar utmärkt för att välja flera rätter och dela tillsammans vid bordet. Testa gärna deras veganska avsmakningsmeny som överraskar smaklökarna lite extra. Vill ni dröja er kvar efter middagen för en drink är detta ett utmärkt val.