Unika Vallåkra

Miss Alice i Vallåkra, restauranggäster sitter och äter under äppelträden i trädgården. Äppelträden strå i blom. En servitris kommer ut med två tallrikar mat.

Vallåkra är den lilla pittoreska landsbygden strax utanför Helsingborg. Här möts du av böljande fält, vackra landskap och en bygd fylld av kreativitet och skaparglädje. Hit kommer du för att njuta av den goda maten, naturen och kulturupplevelser. 

Den lilla byn ligger vid Rååns dramatiska dalgång och bjuder in till sköna promenader. Vid naturreservatet Borgen kan du även få uppleva en av norra Europas få rika fyndplatser med dinosauriespår. Fotspåret hittades 1970 när man bröt lera för användning till framställning av keramik.

Wallåkra Stenkärlsfabrik utanför Helsingborg. Ägare och keramiker Åsa drejar i verkstaden.

I dalgången vid Borgens naturreservat hittar du Wallåkra Stenkärlsfabrik där man producerat kärl och krus ända sedan 1864 och hela tiden med lera från dalgången. Idag driver Åsa Orrmell detta kulturhistoriska arv vidare på precis samma sätt som man gjorde för över 100 år sidan. Allt drejas för hand och bränns vid några tillfällen per år i den stora koleldade rundugnen. I stenkärlsfabrikens gamla magasin med en porlande bäck rakt under tiljorna ligger idag Krogen där du äter god mat självklart tillagade på säsongens råvaror från regionen. Och såklart serveras maten på vackert stengods från stenkärlsfabriken. 

Vill du prova på att dreja själv finns det möjlighet att boka en lektion.

detaljbild från en handelsdisk på Miss Alice med delikatesser på hyllor bakom.

Ett annat besöksmål i Vallåkra är Tomatens hus som odlar tomater i en rad olika former och färger. Här köper du tomater i lösvikt som är odlade i växthuset bredvid. I deras tomateria hittar man en rad olika godsaker med tomaten som bas. Och rakt över gatan passar det bra för en lunch på Miss Alice med deras fantastiska tomatpaj. Såklart gjord på tomater från odlingen på andra sidan gatan. Här sitter man och njuter i deras äppellund eller i orangeriet.