Smak av Helsingborg

Vinfält på båda sidorna om en grusvägg med gräs i mitten. På slutet av vägen står två kvinnor och samtalar.

I Helsingborg har du nära till allt, även nya smakupplevelser. Som en av Sveriges krogtätaste städer kan du uppleva allt från välrenommerade White Guide-restauranger till små, mysiga krypin i kullerstensmiljö. Strax bortom stadens puls och citybrus väntar lugnet och den lantliga matupplevelsen. Toscana eller Skåne? Skillnaden är hårfin när du går på upptäcktsfärd bland lokala vingårdar, matkreatörer, odlare och gårdsbutiker. 

en kvinna cyklar genom en alle med vinfält på båda sidorna.

Kulinariska upptäckter inom cykelavstånd

Inom regionen är avstånden korta, och en långsiktig satsning på cykelturism har dukat upp för rätt förutsättningar att ge sig ut på en gastronomisk upptäcktsfärd i det vackra landskapet. Genom Helsingborg löper två nationella cykelleder och därtill finns ett antal mindre rundor som passar perfekt för en halv- eller heldagsutflykt.

Smakrikt, färgstarkt och närodlat

Tomatens hus i Vallåkra sätter extra krydda och färg på utflykten. Välkommen in i gårdsbutiken som bjuder på ett smakrikt utbud av tomater i alla färger och former, men även kryddor, sallader och andra egenodlingar såsom gurka och paprika.

En annan trevlig gårdsbutik är Kulla Gunnarstorps Slottsbutik, som ligger intill Kulla Gunnarstorps Slott. Här ligger fokus på närodlat, både när det kommer till viltkött, grönsaker och blommor. Ett annat stopp längs samma led är Sofiero Gård där Brödkultur serverar allt från goda bakverk till lunch där allt bakas på ekologiskt mjöl från närområdet. Här bakas hantverket med kärlek, entusiasm och omsorg vilket har lett till utmärkelsen mycket god klass av White Guide.

Prova dig fram bland sött, syrligt och salt

Den törstige får inte missa Lottenlund Estate i Allerum, strax utanför Helsingborg. Här har Tina med sin familj skapat sin dröm om en vingård mitt i den skånska myllan. Varför inte delta i en vin- eller ginprovning när du är här? Du får tillfälle att smaka på flera prisbelönta produkter som också går att köpa på Systembolaget.

En chokladprovning på Chocolatte mitt i city är ett måste för den sötsugne. Här smakar du prisbelönta praliner gjorda med kärlek, för hand. Likaså kan man boka in sig på en lakritsprovning hos Lakritsfabriken, som lanserade Sveriges första premiumlakrits 2009.  Förutom produktion och tre butiker i Helsingborg finns även Sveriges första lakritsodling utanför Helsingborg i Allerum.

Efter en lång tur i cykelsadeln kan det locka att varva ner på någon av barerna och krogarna inne i centrala Helsingborg. Staden präglas av flertalet mikrobryggerier med ett spännande utbud, många erbjuder dessutom ölprovningar och olika evenemang kopplat till bryggningen. Testa till exempel Benchwarmer eller Barski.

 

Markandsstånd på Mikaeli marknad.

Besök landet, mitt i stan

Är det möjligt undrar du kanske. Javisst! Mitt i stan ligger nämligen Fredriksdal Museer och Trädgårdar, en fantastisk oas där fokus ligger på hållbarhet och att bevara historien för framtiden. Här finns en magisk köksträdgård med en mängd goda råvaror som används bland annat under de olika matlagnings- och bakkurserna som arrangeras under året. Allt kulminerar sedan i Mikaeli Marknad, en stor skördefest som avrundar sommarsäsongen. 

Varmt välkommen till Helsingborg. Hoppas det ska smaka!

Utvalda platser