Något för alla gastronauter

Vinfält på Lottenlund Estate en vingård i Allerum utanför Helsingborg.

Vad är då egentligen en Gastronaut? Jo en Gastronaut är en person som älskar mat och dryck i alla dess former. Man vill njuta av lyxiga restaurangbesök, uppleva lokalproducerad mat av högsta klass och låta smaklökarna bli överraskade gång på gång. Känner du igen dig? Då har du kommit rätt!

I nordvästra Skåne njuter vi av vällagad mat med råvaror från bygden, vin från regionens vingårdar och vackra landskap varvat med citypuls. I svenska toppguiden White Guide återfinns hela 19 restauranger, sex kaféer och två barer vilket är ett tydligt kvitto på att nordvästra Skåne onekligen lever upp till sitt gastronomiska renommé. Här är nära till allt och under skördetid kan både lunch och middag fyllas av närproducerat och säsongsanpassade menyer. Njut av goda smaker– mitt i city i någon av städerna, med oslagbar havsutsikt eller på små idylliska restauranger på landet.

Vinfält på Lottenlund Estate en vingård i Allerum utanför Helsingborg.

Vingårdarna ligger tätt och en känsla av Toscana infinner sig när det ena vinfältet efter det andra breder ut sig. Ett tips är att cykla runt och besöka några vingårdar. Utanför Ängelholm ligger Vejby vingård. Här erbjuds vinprovningar året om och under sensommaren anordnas skördefest. I byn Allerum utanför Helsingborg uppfyllde Tina och hennes man sin dröm om Toscana på gården Lottenlund. Den vackra allén in till vingården kantas av vinfält på båda sidorna och känslan av Toscana är ett faktum.

På vackra Ven utanför Landskrona ligger ett av världens minsta kommersiella Pot Still destillerier Spirit of Hven där det tillverkas whiskey, gin och vodka. Smakerna är komplexa och sträcker sig från rökiga fattoner till kryddigare nyanser av torkad frukt och kryddor.

Många vill ta med sig det goda hem och utbudet av unika gårdsbutiker är många alla med sin speciella karaktär. På Ven ligger Hven durum, där allt bakas på deras egenmalda durummjöl som självklart är både odlat och skördat på Ven. Kan det bli mer lokalt? En annan gårdsbutik är Bjärhus med fokus på ekologiskt kött från den egna gården. I Båstad hittar ni Lindegrens ekologiska gård som är flerfaldigt prisbelönt för sitt fina kött av fjällko och rödkulla.

Vinfält på båda sidorna om en grusvägg med gräs i mitten. På slutet av vägen står två kvinnor och samtalar.

I Helsingborg finns något särskilt för den sötsugna. Lakritsfabriken odlar sin egen lakritsrot i byn Allerum utanför staden. Lakritsroten blir sedan till svensk kvalitetslakrits – vegansk, glutenfri och jättegod.

För den som älskar lokalproducerad mat kan listan göras än längre. Sandgårdens Skafferi i Vejbystrand är en mysig liten gårdsbutik som säljer ekologiskt lamm, lokalt odlade grönsaker och delikatesser. Vallåkra har tomater så det räcker och blir över – gårdsbutiken är en färgglad och ljuvlig syn. Smaken är söt! Trädgården på Skäret är ett matmecka mitt i vackra Kullabygden där egenodlade grönsaker från trädgården erbjuds.