Uppleva & göra

I Helsingborg finns massor av alternativ för dig som vill förundras av historiens vingslag, vackra slott och vacker natur. Kanske vill du cykla längs någon av alla cykelleder eller bara koppla av på någon av stadens fina stränder? Inspireras av stadens breda utbud här nedan.
Välkommen till Helsingborg!

Här hittar du mer inspiration.
Tips! Använd filterfunktionen.

Välj typ av aktivitet
Två personer blickar ut över ravinen i Söderåsens nationalpark från Kopparhatten. Bokträd utslagna i gröna toner.

Söderåsen

Uppleva & göra Vandra

Söderåsen

I nordvästra Skåne breder nationalparken Söderåsen ut sig med magnifika bokträd. Åsen, som är ett populärt utflyktsmål, sträcker sig ut över 4 kommuner: Bjuv, Klippan, Svalöv och Åstorp. Skåneledens Ås till Ås led följer Söderåsens raviner och dalgånger hela vägen från Åstorp till Röstånga vilket utgör 40 km vandringsled.

Nationalparken har ett informationscenter och naturum i Skäralid där du kan finna flera kortare slingor runt en ravin. Här finns även prins Oskars naturlekplats som är mycket populär bland barnen. En annan entré till nationalparken finns i Röstånga. Runt Skärdammen finns även en ramp anpassad för rörelsehindrade på 800 meter. Skånes högsta punkt, 212 meter över havet, finns i Magleröd. Från Helsingborg till Skäralid är det endast 4,5 mil.

Ett par sitter uppe på Kullaberg och blickar ut över havet. Längre bort längs kusten skymtar Mölle.

Kullaberg

Uppleva & göra Vandra

Kullaberg

40 km norr om Helsingborg sträcker denna dramatiska halvö ut sig i Öresund. Kullaberg är ett av Sveriges mest besökta naturreservat. Här finns grottor, skog, klippor, vandringsleder för alla nivåer och åldrar. För den mer äventyrslystne är klättring och kajak två populära aktiviteter. Missa inte Ransviks Havsveranda! Det var i Ransvik som den så kallade synden i Mölle pågick under början av 1900-talet när män och kvinnor i smyg började bada tillsammans.

Kuststräcka uppe på brant med betande djur i hage. Ett par vandrar vid sidan om hagen.

Skåneleden Rydebäck - Landskrona

Uppleva & göra Vandra

Skåneleden Rydebäck - Landskrona

På Skåneledens SL5 och etapp 8 finner man denna utmanande men vackra delsträcka. Längden på 13 km går på sandiga stigar, på randen av branter med utsikt över Öresund och förbi det pittoreska fiskeläget Ålabodarna. Väl framme Landskrona tar man sig enkelt tillbaka till Helsingborg med tåg eller varför inte upptäcka mer av Landskrona och kanske ta en båttur till pärlan Ven.

En höstbild från Pålsjöskog. Löven har börjat falla ner på stigen medans några träd fortfarande är grön längs stigen

Pålsjö skog

Uppleva & göra Vandra

Pålsjö skog

Naturreservatet Pålsjö skog ligger Helsingborgarna varmt om hjärtat. I skogen finns flera olika slingor som passar sig lika bra för promenader som för löpning. Skogen är en blandning av gamla bokar, ek och al.

Missa inte att gå förbi Pålsjö gamla kvarn, Pålsjö slott och den underbart fina trädtunneln.

För dig som blir fikasugen ligger café och våffelstugan Pålsjöpaviljongen fint i naturreservatet. Tar du med egen fika finns det många fina platser att välja mellan bland annat längs landborgsbranten med utsikt över Öresund.

Avsluta gärna promenaden med ett dopp i havet vid Pålsjöbaden eller på Pålsjö kallbadhus.

En tjej promenerar ner mot rååns dalgång på en äng med en kamera i ena handen.

Rååns dalgång

Uppleva & göra Vandra

Rååns dalgång

Det vackra naturreservatet Rååns dalgång sträcker sig från Raus kyrka, nära Råå, hela vägen till Gantofta. Få platser kan erbjuda en så rik miljö med åns rinnande vatten, lövskogen och de öppna beteshagarna. Under vår och sommar kan du se och höra många av områdets fåglar. På hösten och vintern kan du ha turen att få se skådespelet när öringen vandrar upp i ån för att leka. Som upplagt för en mysig promenad året om!

Välj mellan 3 attraktiva vandringar utmed vackra Råån:

  • Raus kyrka – Görarps mölla – Raus kyrka (cirka 3,5 kilometer)
  • Görarps mölla – Gantofta – Görarps mölla (cirka 3,5 kilometer)
  • Raus kyrka – Gantofta – Raus kyrka (cirka 7 kilometer)

Karta över vandringslederna hittar du här.

Ett stycke

Ett annat stycke

Ett tredje stycke

Drönarbild över Kullaleden, en smal stig slingrar sig mellan stranden och gröna områden.

Kullaleden

Uppleva & göra Vandra

Kullaleden

En vandringsled som erbjuder storslagna utsikter, charmiga fiskelägen, naturupplevelser och kultur – allt i ett!

Kullaleden är en del av Skåneleden runt Kullahalvön från Helsingborg, via Höganäs, Kullaberg och Arild till Utvälinge. Kullaleden är certifierad enligt Europeiska vandrarföreningens (ERA) kriterier för Leading Quality Trail, som en av tolv leder i Europa. Det innebär en kvalitetssäkring av ledens fysiska standard samt upplevelser och service kring.

Kullaleden är totalt 7 mil lång och erbjuder många varierade upplevelser längs sträckan. Här finns Helsingborgs medeltida stadskärna, landborgens vackra vyer över Öresund och Danmark, de välkända slotten Sofiero, Kulla Gunnarstorp och Krapperup, stränder och pittoreska kustsamhällen, Kullabergs dramatiska klippformationer och Skäldervikens fågelrika sandstränder. Kort och gott, mycket upplevelser på de sju milens vandring.

För dig som vill göra avstickare och upptäcka mer på din vandring så är Kullaleden perfekt att kombinera med tex kulturupplevelser, shopping eller aktiviteter som Tumlarsafari, testa att dreja eller bara njuta av god mat längs med någon av alla restauranger.

Utsiktsvy från Landborgspromenaden ut över Pålsjö kallbadhus och Danmark på andra sidan sundet. Här skymtar även Kronborg Slott.

Landborgspromenaden

Uppleva & göra Vandra

Landborgspromenaden

Landborgspromenaden är en av Helsingborgs mest omtyckta promenadstråk. Promenaden sträcker sig från Raus Kyrka i söder till Sofiero Slott i norr. Totalt är det en sträcka på 14 km. Sträckan bjuder på fantastiska vyer ut över staden och mot Danmark och havet.