Ditt avtryck i leran – om hållbarhet och hantverk på Wallåkra Stenkärlsfabrik

Åsa Orrmell på Wallåkra Stenkärlsfabrik kikar ut genom dörren till fabriken. Åsa Orrmell på Wallåkra Stenkärlsfabrik kikar ut genom dörren till fabriken. Åsa Orrmell på Wallåkra Stenkärlsfabrik kikar ut genom dörren till fabriken. Åsa Orrmell på Wallåkra Stenkärlsfabrik kikar ut genom dörren till fabriken. Åsa Orrmell på Wallåkra Stenkärlsfabrik kikar ut genom dörren till fabriken. Åsa Orrmell på Wallåkra Stenkärlsfabrik kikar ut genom dörren till fabriken.

Mitt i det böljande landskapet kring Rååns dalgång, där byar, bönder och bruk växt fram i samklang med naturen, ligger Wallåkra stenkärlsfabrik. Ett kulturarv så levande att man nästan hör historien viska mellan ugnens tegelstenar. Men det här är inte bara en plats för nostalgi – det är en levande berättelse om hållbarhet, entreprenörskap och samverkan.

Fabriken är i sig ett stycke industrihistoria, men också ett andningshål för alla som söker mening och materialitet i en tid av slit och släng. Här drivs inget på löpande band – här skapas med hand, hjärta och hänsyn. Mitt i naturreservatet är det tydligt att varje steg, varje val och varje drejad skål räknas.

Åsa Orrmell är kvinnan som med passion och envishet blåst nytt liv i både ugn och bygd. Från keramiker till fabrikör och krögare. Hon pratar om kvalitet som något djupt mänskligt.

– Bra kvalitet kommer från bra personer. Och bra kvalitet ger hållbarhet, säger hon.

På krogen serveras råvaror som vuxit, fångats eller producerats i närheten. Inte för att det låter fint – utan för att det är rätt.

En varm ugn, en väntande lerskål, ett djupt andetag i naturreservatets stillhet. Det är något meditativt i att skapa här, kanske därför åsa liknar drejningen vid ett spa.

Och visst gör man avtryck här – bokstavligen. Bara ett stenkast bort hittades på 70-talet fotspår från dinosaurier i lerskiffern. Idag är det ditt steg, ditt val, ditt besök som fortsätter sätta spår i Wallåkras historia.

Tre hållbarhetstips från Åsa

  1. Se skräp som resurser – ibland handlar det bara om att hitta rätt plats för det som blivit fel.
  2. Värna det lokala – både människor och råvaror mår bäst nära hemmet.

3. Gör ett bättre val varje vecka – ingen behöver vara perfekt, men alla kan bli lite bättre.