Kallbad utsett till ett av de svenska immateriella kulturarven

Två glada tjejer sitter på stenar utanför Kallis kallbadhus insvepta i varsin skön filt.

Helsingborgs stad kan stolt meddela att kallbad har blivit inskrivet i Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Utnämningen erkänner kallbadets historiska och kulturella betydelse och förstärker stadens status som en viktig destination för denna tradition. Helsingborg erbjuder både invånare och besökare hela tre kallbadhus och ett årligt återkommande kallbadsevenemang; Kallbadsveckan.

Kallbad är inte bara en tradition, utan även en anledning för många att besöka Helsingborg. Med tre unika kallbadhus erbjuder staden en genuin upplevelse för både invånare och besökare. Utnämningen som kulturarv förväntas öka intresset för kallbad och därmed stärka Helsingborgs attraktionskraft som destination.

– Kallbad är ett viktigt utvecklingsområde både för Helsingborg som destination, men också för den moderna människan. Vi förädlar kulturarvet till dagens behov av ur- och avkoppling och vi kallar det för Spa på Helsingborgsvis, säger Anette Lindstrup, affärsutvecklare Helsingborgs Stad.

Dessutom bidrar kallbad till hållbar destinationsutveckling genom en attraktiv reseanledning året runt. Ett viktigt arbete för all besöksnäring och som bidrar till både ekonomisk och social hållbarhet, fortsätter Anette Lindstrup.

Kallbadstraditionen är stark i Helsingborg, både med och utan bastu. Det har varit en tradition i staden sedan slutet på 1800-talet när Ramlösa brunn hade sin storhetstid. Då byggdes det första badomklädningshuset vid Talldungen. Idag är det ingen ovanlig syn att året runt stöta på morgonbadare i badrockar på väg ner till havet. Kallbadhusen i Helsingborg har årligen mer än 100 000 besökare.

Kallbadsveckan

– Äntligen är det klart att kallbadskulturen är en del av det immateriella kulturarvet i Sverige. Tack vare att kallbadsambassadören Pontus Wikström och doktor Hans Hägglund som har skickat in förslaget. Detta kan innebära att vår underbara kallbadskultur, där Helsingborg är en av de största fanbärarna med sin årliga Kallbadsvecka, så småningom kan bli en del av världsarvet på UNESCOs lista. Arbetet fortsätter för att göra detta möjligt, säger Mia Jansson, kallbadsambassadör.

Kallbadsveckan är ett årligt återkommande evenemang på stadens kallbadhus Kallis, Pålsjöbaden och Rååbaden. Att kallbada är för vissa en vardagsrutin och för andra ett galet äventyr. Under Kallbadsveckan ska det finnas något för alla; såväl nybörjare och de mer erfarna. Det är också ett tillfälle för likasinnade att samlas kring det gemensamma intresset; kallbad.

Evenemanget utvecklas under åren för att erbjuda upplevelser från hela destinationen. Exempelvis var en av programpunkterna under Kallbadsveckan 2024 en guidad dramatiserad busstur till Ramlösa brunnspark, platsen där kallbadandet i Helsingborg började.

Kallbadsveckan erbjuder aktiviteter i stil med aufguss, finsk bastu, nybörjarbad, utmanande träningspass och intressanta föreläsningar med kallbadsprofiler. Arbetet med Kallbadsveckan 2025 är påbörjat. Mer detaljer kring vad Kallbadsveckan 2025 erbjuder släpps i oktober.

Kort information om kallbad

Kallbad har många fördelar, så som förbättrad blodcirkulation, ökad endorfinproduktion och stärkt immunförsvar. Dessa hälsofördelar, tillsammans med dess kulturella betydelse, är anledningen till att kallbad nu är erkänd som ett Svenskt immateriellt kulturarv.

Vad är ett immateriellt kulturarv?

Immateriellt kulturarv omfattar traditioner, sedvänjor, uttryck, kunskap och färdigheter som samhället erkänner som en del av sitt kulturarv. Att kallbad nu ingår i förteckningen över svenska immateriella kulturarv innebär att denna tradition erkänns och skyddas som en viktig del av Sveriges kulturarv. Arbetet för att det ska bli ett världsarv är påbörjat.

För mer information, kontakta:

Anette Lindstrup, affärsutvecklare, Helsingborgs stad
Telefon: 073-231 57 99
E-post: anette.lindstrup@helsingborg.se

Mia Jansson, kallbadsambassadör, Fritid Helsingborg
Telefon: 070-3070144
E-post: mia.jansson@abal1003

Relaterade länkar: visithelsingborg.com