Helsingborg slår besöksrekord i antal gästnätter 2023

Vänner njuter av en härlig middag tillsammans på restaurang. Skratt och glädje lyser på deras ansikten.

Enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och Tillväxtverket ökade antalet övernattningar under 2023 med 5,4 procent till drygt 871 500. Det är en ökning med över 44 600 jämfört med 2022.

– Det är med råge den högsta siffran någonsin. Ökningen ska ses i perspektivet att antalet övernattningar i Skåne ökade med 4,2 procent och i Sverige med 1,4 procent, säger Helena Wennerström, biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör i Helsingborg.

Antalet övernattningar för besökare från utlandet var fler än 191 000. Det är en ökning med cirka 22 750. Besökare från Danmark stod för mer än var femte internationell gästnatt, totalt 38 650 vilket innebar en ökning med hela 66,4 procent. Förutom Danmark kom det flesta utländska besökarna från Tyskland, USA, Norge, Storbritannien och Nederländerna.

– Det är glädjande att Helsingborg slagit besöksrekord. Många vill semestra, arbeta i och besöka vår region som har fantastiska kvalitéer. Det i sin tur bidrar till tillväxt och arbetstillfällen, särskilt inom en bransch där många får sitt första jobb, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

De senaste åren har Helsingborgsområdet fått flera nya hotell och det totala antalet hotellgäster är högre än någonsin med drygt 711 500 år 2023. Beläggningsgraden på 57,3 procent motsvarade en ökning med 1,3 procentenheter mot 2022. Det är strax under genomsnittet för både Skåne och Sverige där det var 59,6 respektive 57,5 procents beläggningsgrad.

– Vi har länge arbetat medvetet och långsiktigt tillsammans i nordvästra Skåne för att vara ett attraktivt besöksmål. Med fler attraktioner och evenemang finns det ytterligare potential för fler besökare kommande år, säger Christian Orsing.

Om statistiken

Gästnätter är ett mått på antalet nätter gäster bor på kommersiella boendeanläggningar som hotell, camping och vandrarhem. Statistiken för 2023 är preliminär och de slutgiltiga siffrorna fastställs den 4 april, 2024. Tillväxtverket är ansvarig för inkvarteringsstatistiken, som är en del av Sveriges officiella statistik för övernattningar.

Kontakt:

Helena Wennerström, biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör

Telefon: 073-076 17 39