9 sommartips i Helsingborg

Sommaren i Helsingborg är något extra. Här är havet alltid nära och ett dopp innan lunchen eller en tura till Helsingör tillhör vardagen.

Kolla in vad en härlig weekend i Helsingborg kan erbjuda! Förutom att sommaren börjar lite tidigare här har staden en intressant rik historia, hyllade restauranger och spännande kultur. Här finns något för alla att upptäcka.

Vad sägs som att vandra upp från den vackra strandpromenaden mot stadens ståtliga Rådhus och sedan vidare mot Kärnan, stadens äldsta landmärke med anor från 1300-talet? Med sina 35 meter över marken har vakttornet vakat över helsingborgare och besökare under många hundra år.

Kunglig glans på Sofiero

Strax utanför stadskärnan, en kort busstur eller skön promenad längs havet där du passerar Helsingborgarnas vardagsrum Gröningen ligger vackra Sofiero Slott och den vackra prunkande slottsträdgården. Det är lätt att förstå med utsikten över sundet och Danmark varför just prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau förälskade sig så i platsen att dem valde att bygga sitt sommarresidens här.

Vill du besöka trädgården i all sin prakt kan du se de färgsprakande rododendronbuskarna blomma ut i mitten av maj fram till mitten av juni. Under sommaren spelar flera artister i parken. En konsert på Sofiero är något speciellt där det för de flesta börjar med picknik på gräsmattan framför slottet.

Sofiero slott i sommarskrud utanför Helsingborg

3 utflykter

I Helsingborg får man inte missa den traditionella turan till Helsingör som bara tar 20 minuter med färja. Så nära men ändå en helt annan kultur. Strosa runt bland små gränder och luncha på de omåttligt populära smörrebröden. Ett besök på Kronborg slott är väl värt ett besök.

Två andra populär besöksmål är vackra Ven som ligger mitt i Öresund med en förtrollande natur eller Kullaberg med sina mystiska grottor och vackra vandringsleder.

Smaka på regionen

Matscenen i Helsingborg är varierad och spännande, ofta med inslag av närproducerade och lokala råvaror från trakten.  Hela sex av stadens restauranger är dessutom prisade i anrika White Guide. Oavsett vad du är sugen på kommer du definitivt att hitta något för att fresta smaklökarna med i Helsingborg.

Vacker dukning på restaurangen KIGO i Helsingborg.

Upptäck på cykel

I Helsingborg varvar du enkelt den pulserande stadskärnan med den sköna turer på landsbygden. Precis utanför Helsingborgs centralstation startar två av landets nationella cykelleder Kattegattleden och Sydkustleden. Båda vackra leder längs kusten norröver eller söderöver. Utöver de nationella lederna erbjuder Helsingborg olika rundor som passar bra för en dagstur. Vad sägs om en smakrunda eller en vingårdsrunda?