Foto: Anna Alexander Olsson

Kom i julstämning med en weekend i Helsingborg

Klappar ska köpas, julskinkan ska griljeras, hemmet ska pyntas och godsaker ska bakas. Listan på bestyren som ska fixas innan jul kan göras lång. Som om vi inte hade tillräckligt att styra upp även utan högtider. Det är då du behöver bestämma dig. Ska jag stressa hela december och somna halvägs in i Kalle Anka & hans vänner, i år igen? Eller ska jag njuta av en weekend; shoppa julklappar i lugn och ro, äta av god mat och gå på en mysig julmarknad för att komma hem utvilad och redo för firandet? Tycker du att det senare låter härligt? Välkommen till Helsingborg – Sveriges trevligaste weekendstad.

48 timmars julweekend

I Helsingborg finns alla förutsättningar för avkoppling. Vi har satt ihop ett förslag på en härlig weekend för dig som behöver lite hjälp på traven. 

Checka in på något av stadens mysiga hotell under fredagseftermiddagen, packa upp och gör dig klar för en god middag på någon av alla restauranger som finns att välja mellan. Gillar du burgare kan ett besök på TUGG vara värt att planera in. På Drottninggatan 35 finns lite mindre rätter – perfekt för att beställa in några var och dela! Är riktigt bra kött något som lockar dig kan vi rekommendera KOL & Cocktails. Vi kan tipsa i all evighet, Helsingborg är ju ändå en av Sveriges krogtätaste städer. Kolla in alla restauranger här. När du känner dig nöjd för kvällen är det dags för din skönhetssömn – du har ju en toppendag som väntar!

Bilden visar ett dukat barbord på restaurangen KOL & Cocktails i Helsingborg

KOL & Cocktails. Foto: Michel Cavalli

Lördag morgon; hotellfrukost är favorit för många av oss. Ta god tid på dig och fyll på energinivåerna till max för nu är det dags för shopping! Vi startar lite söderut, i gamla stan som har anor från medeltiden. Stadsdelen är fylld av små mysiga gator och gränder att upptäcka. På Bruksgatan med sin unika atmosfär ligger udda butiker sida vid sida med små caféer och trendiga barer.
Tips! Gör ett stopp på något av delikatessbutikerna; Lakritsboden eller Ålgrändens Ost & Deli med sina fantastiska smaker.

När du strosat genom gamla stan och passerat Maria Torg kommer du till Stortorget som leder dig in på Kullagatan, Sveriges äldsta gågata. Här finns allt från lokala butiker som STORE och Style & Living till stora modekedjor som Åhléns och MQ. Halvvägs på Kullagatan kan du göra en kort avstickare in på Nedre Långvinkelsgatan/ Fågelsångsgatan där du hittar modebutiken Cirkus och inredningsbutiken Heltenkelt. Sedan börjar det bli dags för lunch! Gör antingen ett stopp hos Holy Greens för en smarrig sallad, eller slå dig ner hos Barski för en skål ramen och en riktig kvalitetsöl. 

När du närmar dig slutet av Kullagatan viker du av mot Sundstorget och Drottninggatan. Har du inte köpt delikatesser tidigare är det dags nu! Den lilla chokladbutiken Chocolatte är flerfaldigt prisbelönta under International Chocolate Awards för sina praliner. Missa inte det stoppet. Ett stenkast därifrån ligger inrednings- och modebutiken Ballroom Blitzz. Den är lätt att missa eftersom butiken ligger i en lägenhet, men gör för allt i världen inte det! Du kommer få en helt unik shoppingstund.
Tips! Bloggaren Krickelin besökte Ballroom Blitzz. Se vad hon tyckte här

Lite längre bort på Drottninggatan, förbi Stadsteatern och Konserthuset, ligger den fantastiska lilla butiken Familjen AB. Här säljs second hand för framförallt familjens minsta, men också inredning. Shoppa loss bland skor, kläder, accessoarer och mycket annat. Bra för både plånboken och miljön!

Vad passar bättre än ett riktigt bra julbord efter en dag med julshopping? Testa Gastro, som i flera år varit rankad som en av Sveriges bästa restauranger. På Sillen & Makrillen serveras julmiddag med en twist. Här är fokus på skaldjur i kombination med de klassiska julsmakerna. Vill du hellre äta ett klassiskt julbord med modern twist? På Sofiero slottsrestaurang får du det – och dessutom i kunglig slottsmiljö! Inte så dumt alls. För fler förslag på restauranger med julbord, se här

På bilden syns en gata i Helsingborg som är pyntad med julbelysning.

Södra Storgatan / Maria Torg. Foto: Anna Alexander Olsson

Nu är det söndag och din weekend är snart slut! Men inte riktigt än. Ta en riktigt lång sovmorgon, njut av frukosten och snöra på dig ett par sköna skor. Starta dagen med en skön promenad längs med havet på den vackra strandpromenaden och ut mot Sofiero. På vägen kommer du mötas av två kallbadhus. Ska du inte testa det iallafall? Helsingborgarna älskar sina kallbad och det är verkligen en upplevelse! Packade du inte ner badkläder? Gör inget, du kommer inte behöva dem. Kallbadet har massor av positiva hälsoeffekter, så ge det en chans. Stanna på Kallis eller Pålsjöbaden, värm upp dig riktigt ordentligt i bastun och kasta dig sedan ut i Öresund. Garanterat uppfriskande!

Tog du ditt dopp på Pålsjöbaden? Perfekt – då har du nära till dagens lunchställe som är Pålsjö krog. Restaurangen ligger precis efter bryggan från kallbadhuset och du har en fantastisk utsikt över sundet och Danmark. Miljön är mysig och maten håller hög klass. Ett perfekt avslut på en härlig weekend helt enkelt.

Kallbad och bastu. Foto: Anna Alexander Olsson

Utvilad och avslappnad kan du nu ta emot julen som du ska. Med ro och värme i både hjärta och sinne.
Vi ses en annan gång i Helsingborg – Sveriges trevligaste weekendstad. 

Läs mer

5 julkonserter att lyssna på

7 julmarknader att besöka

8 julbord att njuta av

3 delikatessbutiker med massor av julsmaker