Design WKND med Annika Göth Nilsson

Helsingborgaren Annika Göth Nilsson tipsar om sina smultronställen för design i staden. Annika är formgivare och kreatör, läs gärna mer om henne här.
Tipsen finns även som en komplett guide i appen Guide Helsingborg, med både text, ljud och bild. Ladda ner den och gå en komplett rundtur som inkluderar alla tips! Finns där appar finns. 

”Mitt namn är Annika Göth Nilsson och jag är frilansade kreatör och formgivare. Jag arbetar med en mix av inredningsuppdrag, produktdesign, kläder, projektledning, egna mer konstnärliga projekt och annat spännande som dyker upp i min väg. Mina sinnen är ständigt öppna för trendspaningar och inspirationsinput. Jag har bott i Helsingborg i 12 år och får nog snart börja kalla mig en ”local”. Därför ska jag tipsa er om små guldkorn där man kan hitta skön inspiration, aha-upplevelser eller bara härligt ögongodis.

Helsingborgs designarv går tillbaka långt i tiden. Det var här Tretorn grundades i slutet av 1800- talet. Under samma era startade även Stenströms skjortfabrik sin produktion. Produktionerna har flyttat, men varumärkena och designkontoren finns kvar. Vidare har det fyllts på med fler designbyråer och företag som för vidare designtraditionen. Jag vill tipsa er om några av mina favoritställen att hitta designrelaterad inspiration på. Njut av ett urval av vad Helsingborg har att erbjuda när det gäller design, arkitektur och konst. Håll ögonen öppna för detaljerna, det är ofta det som gör hela upplevelsen.”

Interiör i kläd- och inredningsbutiken Ballroom Blitzz.

Ballroom Blitzz.

Ballroom Blitzz

Att behålla en levande stadskärna med varierande butiksutbud är en utmaning nuförtiden med konkurrensen från e-handel, stora köpcentrum och förändring av det allmänna shoppingbeteendet. Därför gäller det ibland att tänka lite utanför ramarna. Ett riktigt spännande och intressant exempel är livsstilsbutiken Ballroom Blitzz, en bildskön inredningsvärld inredd i en lägenhet längs Drottninggatan. Här samlas inredning, designböcker, kläder och accessoarer från världens alla hörn i en skön mix av vintage och nytt. Ett besök hos Ballroom Blitzz är som att hänga hos en härlig vän.
Läs mer om Ballroom Blitzz.

Helsingborgs Konserthus.

Helsingborgs Konserthus

”Sveriges första funktionalistiska monumentalbyggnad”. Ett typexempel på funkisstilen. Jag har alltid dragits och inspirerats till funkisstilen som blev som en nystart i arkitektur och formgivningsvärlden på 30-talet. Med sitt karaktäristiska formspråk i geometriska former utgick man från att form följer funktionen och anammade en mer praktisk och tillgänglig stil än tidigare. En stil som ligger till grund för dagens industridesign där funktionella produkter också behöver en tilltalande och lättåtkomlig design. Konserthuset är ritat av Sven Markelius, en av de största förespråkarna av modernismen och funktionalism i Sverige.
Läs mer om Helsingborgs Konserthus.

Exteriören på Dunkers Kulturhus. I Förgrunden skymtar havet.

Dunkers Kulturhus.

Dunkers Kulturhus

Utställningarna på Dunkers kulturhus har flera guider i Guide Helsingborg, kolla gärna in dem! Här tänkte jag att vi kunde titta på själva byggnaden som får stå för modern arkitektur i Helsingborg. Dunkers Kulturhus är ritat av den danska arkitekten Kim Utzon med temat ”Staden vid vattnet”. Byggnaden har fått sitt namn av just Henry Dunker, grundaren av Tretorn, vars stiftelse möjliggjort byggandet. In mot staden tornar byggnaden upp sig som ett monument med sina avskalade linjer. Ut mot havet är formerna mer skulpturala med ett böljande tak, likt vågor.
Läs mer om Dunkers.

Ett piano på Kulturhotellet i Helsingborg.

Kulturhotellet.

Kulturhotellet

Som en samlingspunkt för konst och kultur i Helsingborg och Nordvästra Skåne har Kulturhotellet blivit en arena för utställningar och evenemang där fokuset ligger på både etablerade och oetablerade konstnärer och kreatörer. Kulturhotellets syfte är att konst och kultur ska få ta större del av människors liv och på så sätt göra alla mer delaktiga. Med en lokal beläget på Söder har man aktivt tagit steget att bredda stadens konst och kulturplatser till att sträcka sig genom hela centrum och samtidigt sänka tröskeln genom att även ha evenemang ute på stan.
Läs mer om Kulturhotellet.

H55-paviljongen.

H55-paviljongen

Tänk att vi haft en världsutställning i Helsingborg! Visserligen är det ett antal år sedan det begav sig, men ändå. 1955 samlades design, arkitektur och form för att visas upp på den internationella utställningen H55. Utställningen byggdes upp vid områdena som nu heter Gröningen och Norra hamnen. Många av de stora designstjärnorna, som Arne Jacobsen, Alvar Aalto, Astrid Sampe, Signe Persson-Melin, Stig Lindberg med flera ställde ut. H55- paviljongerna ritades som temporära utställningslokaler. Den nuvarande byggnaden som var en dessa rekonstruerades på en ny plats i samband med bostadsutställningen H99.
Läs mer om H55.

David Design. 

David Design

David Design är en möbelproducent med huvudkontor och showroom i Norra Hamnen i Helsingborg. Utöver det har de även showroom i både Köpenhamn och Stockholm. Under David Designs varumärke samlas världsledande formgivare både från Sverige och internationellt. David Design står för kvalitet och långsiktighet och dessutom värnar de mycket om att ha hela sin produktion i Sverige, närmare bestämt i möbelproduktionsmeckat Småland. I deras showroom kommer du rakt in i hjärtat av företaget. Där kan du spana in deras sortiment av möbler, belysning och inredningsaccessoarer för att sedan vända dig till någon av alla deras återförsäljare för att shoppa loss.
Läs mer om David Design.

Galleri MDA.

Galleri MDA

Galleri MDA är ett konstgalleri som till stor del visar internationella konstnärer och fokuset ligger på modern konst och samtidskonst. Mycket av konsten Galleri MDA visat och förmedlat har rötter i spansk väletablerad konst som t ex Picasso. Just nu ligger stort fokus på internationell street art konst och de står i nära samarbete med den franska konstnären Aguirre Schwarz, även kallad Zevs.
Läs mer om Galleri MDA.