Kallis. Foto: Lisa Wikstrand

Njut av en skön badrocksweekend i Helsingborg

Om du besökt Helsingborg på sommaren har du säkerligen sett dem. Badrocksmänniskorna. I arla morgonstund kommer de strosandes i sina badrockar längs med strandpromenaden, på väg mot dagens första dopp. Men, hör och häpna, i Helsingborg badar vi i Öresund under vinterhalvåret också! Visserligen inte på någon av stränderna, men väl på något av stadens tre kallbadhus. Det är en stark tradition för många Helsingborgare.
Dessutom har vi en helt egen Kallbadsvecka. Mellan den 29 januari till 3 februari 2020 arrangeras för andra gången vår Kallbadsvecka. Ingen annan svensk stad kan stoltsera med hela tre kallbadhus; Råå, Kallis och Pålsjöbaden.  Under veckan köper du ditt badpass och kan njut av kalla bad, aufguss, midnattsbad, bastuchill och spännande föreläsningar om bland annat vår långa badtradition och kallbadets hälsofrämjande effekter.

Köp ditt badpass här

48 timmars badrocksweekend

Självklart kan du också njuta av en skön badrocksweekend vilken helg som helst. Här kommer ett förslag på hur en sådan helg kan se ut.

Ah – fredag eftermiddag! Vilken härlig känsla att lämna jobbet lite tidigare för att njuta av en weekend! Checka in på ditt hotell under eftermiddagen och bege dig sedan ut för lite shopping. En badrock kanske står på inköpslistan? I Helsingborg city finns det gott om butiker att välja mellan, allt från små lokala pärlor till de stora modekedjorna. Stanna till för en fika på anrika Fahlmans eller besök The Vault Hotel och ta en drink i den vackra baren. 

Packa ner badrock och tofflor och strosa sedan längs den upplysta strandpromenaden mot dagens middagsrestaurang; Sillen och Makrillen. Efter du njutit av en god middag fortsätter du en kort bit till på strandpromenaden till Pålsjöbaden. Gör dig redo för ett kvällsbad! Slå dig ner i bastun och känn hur värmen fyller hela kroppen. Nu kommer eldprovet. Gå ut från bastun och nerför stegen där det svalkande Öresund och månskenet väntar på dig. Doppa dig och känn hur energin kommer tillbaka till kroppen. Efter en stund till i bastun och en dusch kommer du garanterat få en god natts sömn. 

Tre personer går över bryggan ut mot Pålsjöbaden i Helsingborg.

Pålsjöbaden. Foto: Lisa Wikstrand

Upp och hoppa – nu ska det njutas av en tidig frukost! Bacon, äggröra, god frukt och en härlig kopp starkt kaffe. Ladda upp ordentligt, för redan 09.30 är det dags för ett morgondopp på Råå kallbadhus. Ett fantastiskt sätt att väcka kroppen, dessutom med en magisk utsikt över sundet. Till Råå tar du bil eller buss. Är du väldigt morgonpigg hinner du låna en cykel och trampa dit.

Efter doppet kan du i lugn och ro förbereda dig för lunch. Idag blir den på mysiga Pålsjö krog som ligger precis vid entrén till Pålsjöbaden, där du ska spendera din eftermiddag. 

Nu är du förmodligen både härligt avslappnad och skönt trött. Vila en stund på hotellet och gör dig i ordning i lugn och ro innan det är dags för middag. Och har du inte redan bokat bord har vi listat några av våra favoriter

Råå kallbadhus i skymningen.

Råå kallbadhus

Det är söndag och din badrocksweekend börjar närma sig sitt slut. Men inte riktigt än. Passa på att prova det du missade på frukostbuffén igår. En smarrig pannkaka kanske? Har du haft sällskap under din weekend är det perfekt att testa den gemensamma bastun på Kallis under förmiddagen. Om du njutit av din weekend ensam kan du besöka både Pålsjöbaden och Råå kallbadhus som håller öppet hela dagen. Gå dit, basta, bada och njut av tystnaden. 

En skön promenad blir avslutningen på en härlig weekend! Besök Fredriksdal, strosa i de vackra trädgårdarna och parkerna, och runda av med en välfylld brunch i Fredriksdals Trädgårdskafé. Hög mysfaktor!

Vi hoppas du har trivts hos oss! Vi ses snart igen i Helsingborg – Sveriges trevligaste weekendstad. 

 

Lövgången på Fredriksdal. På marken ligger det snö och i bakgrunden syns stadskvarteren.

Fredriksdal i vinterskrud. Foto: Matilde Hall

Ett bad kan göra mirakel för både kropp och själ

Kallbadets hälsoeffekter

  • Att bada bastu och kallbad är den bästa friskvården du kan ge dig själv. Det är en avkopplande upplevelse som reducerar stress och lindrar smärta och stelhet i muskler och leder.
  • I bastun producerar din kropp rikligt med svett på kort tid och på så sätt blir kroppen av med avfallsämnen så som salter, kväve, bly, nickel och kadmium.
  • När du utsätter din kropp för växelvis kyla och värme får ditt hjärta pumpa snabbare. Din syreupptagning ökar och likaså din blodcirkulation.
  • Värmeväxlingen främjar din ämnesomsättning och stärker ditt immunförsvar. Det ger dig mer energi.
  • Värmen stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner; serotoniner som bidrar till välbefinnande, oxytociner för lugn och ro, samt endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring.