Active WKND

Vill du känna vårkänslorna tidigare i år? Kom till Helsingborg och njut av solen. Gör golfsäsongens första utslag från tee, vandra i den spirande grönskan, passera mängder av vackra fiskelägen på cykel, strosa längs havet, picknicka i Fredriksdals trädgårdar och ät middag på någon av våra många White Guide-listade restauranger. Behöver du hjälp på vägen? Här hittar du ett förslag på en perfekt weekend för den aktiva.

Ankomst fredag 16.00

Välkommen till Sveriges trevligaste weekendstad! Checka in och andas ut efter resan, sedan är det dags för middag. Kanske kan Restaurang CreoSillen & Makrillen eller KOL & Cocktails passa? Här kan du se alla Helsingborgs restauranger. Det finns några stycken att välja mellan, så ta din tid. Du har ju semester. 

ett dukat bord i en restaurang
Sillen & Makrillen

Lördag förmiddag

Godmorgon! Sovit gott? Börja med att botanisera bland alla godsaker i frukostbuffén så är du garanterat redo för en ny dag. Har du några planer? Hör du till golffantasterna rekommenderar vi dig att starta dagen på Vasatorps GK som fått utmärkelsen ”Sveriges bästa bana” tre år i rad. När nionde hålet är spelat är det dags för lunch i restaurangen.

Föredrar du att vandra? Vi har en led för dig! Packa ryggsäcken med en smarrig picknick, knyt skorna och starta din vandring längs Kullaleden. Den sträcker sig hela vägen förbi Kullaberg men vi skulle tro att benen är ganska trötta i Domsten. Christians Fiskebod som öppnar i april är det perfekta stoppet för lunch!

Är cykel mer din grej? Kattegattleden sträcker sig från Helsingborg till Göteborg, 370km fyllda med upplevelser! En passande dagstur är Helsingborg-Viken tur och retur. Lagom långt för att hinna stanna och njuta av parken på Sofieroslott, och ta en härlig glasspaus i Domstens hamn. På Hamnkrogen i Viken kan du äta en god lunch och ladda batterierna.

Ett par vilar på en bänk framför en fiskebod

Lördag eftermiddag

Dags för utslag på tionde tee! I eftermiddagssolen kan det ju inte gå annat än bra, eller? När du avslutat en (förhoppningsvis…) lyckad runda; unna dig en fika innan det är dags att åka tillbaka till hotellet. 

Om du vandrat hela vägen till Domsten, passa på att strosa runt i hamnen och njuta av en glass innan du tar bussen tillbaka till Helsingborg på eftermiddagen. 

Att cykla en hel förmiddag sätter sina spår. Låt cykeln stå en stund och ta en rundtur till fots i pittoreska Viken. Kika in på Paul Jönska gården där den vackra trädgården alltid står öppen. Sedan är det dags att cykla tillbaka mot Helsingborg. Men du, om benen är riktigt trötta kan du ta med cykeln på bussen. Känner du dig pigg och vill cykla kan vi rekommendera ett stopp på gårdsbutiken Sofiero Gård på väg tillbaka. 

en familj med ryggsäckar vandrar längs havet
Foto: Mickael Tannus

Söndag

Upp och hoppa, det finns massor av roliga saker att hitta på idag! Ladda med frukost och passa på att lämna en recension till ditt hotell på Tripadvisor under tiden, sedan är det dags att checka ut. Är inte benen alldeles för trötta så ta en promenad till Sofiero eller Fredriksdal, annars finns det gott om parkeringsplatser på båda dessa ställen så att köra går bra. På Sofiero kan du strosa i mellan de olika delarna av parken och kommer du lite längre in på våren kan rhododendronen ha påbörjat sin blomning. Fullkomligt magiskt! Glöm inte ett besök på Sofiero Blomster innan du avslutar med lunch i Slottsrestaurangen

Ett hav av färgglada blommor i parken på Sofiero
Sofiero

Föredrar du en större dos av djurliv och historia är Fredriksdal något för dig. I friluftsmuseet kan du kika närmre på skånsk natur och historia. Besök djuren i stallet, förundras av dofterna från kryddträdgården eller strosa i stadskvarteret där alla hus och gårdar tidigare har stått runt om i södra Sverige. Blir du hungrig kan du besöka det mysiga trädgårdscaféet som serverar både smarrig fika och matig lunch. 

En kvinna i baddräkt kallbadar i öresund

Vill fortsätta på active-temat? Våga dig på ett kallbad! I centrala Helsingborg finns både Pålsjöbaden och Kallis, där du kan njuta av värmen i bastun följt av ett kallt dopp i Öresund. Helsingborgarna älskar sina kallbad, ska du verkligen lämna staden utan att ge det en chans? 

Vi hoppas du har haft en härlig vistelse i Helsingborg – Sveriges trevligaste weekendstad!