Utflykter i keramikbygden

Nordvästra Skåne är känd som Sveriges keramikbygd. Här finns många keramiker, krukmakerier, skulptörer och hantverkare som förvandlar leran till fantasifulla och användbara ting. Keramikerna jobbar kreativt med formgivning, färger, glasyr och produktionssätt vilket ger unika produkter. Du är välkommen att besöka vissa ateljéer och verkstäder för att se hur olika föremål växer fram samt besöka utställningslokaler med möjlighet att köpa keramik. 

Wallåkra stenkärlsfabrik

I den 150 åriga fabriken tillverkas klassiska krukor & krus på traditionellt vis. Saltglaserade brunbrända krukor, ett signum för nordvästra Skåne. I Den vackra kulturhistoriska miljön kan man följa tillverkningen från lerhantering till färdig produkt. I det gamla magasinshuset inryms idag en krog där man kan stanna upp och berika besöket med en smakupplevelse. Fabriken ligger vackert inbäddad i Rååns dalgång ett stenkast från Naturreservatet Borgen. Läs mer om Wallåkra stenkärlsfabrik.

Mölle krukmakeri

Alldeles vid hamnen i pittoreska Mölle med Kullaberg i blickfånget ligger detta lilla genuina krukmakeri som gör bruksgods till användning i vardagen. Besök gärna caféet och orangeriet med godsaker och underhållning emellanåt. Läs mer om Mölle krukmakeri.

Kullabygdens keramik

Mitt i vackra Kullabygden, strax utanför Höganäs finns Kullabygdens Keramik. Här har Peter Nilssons familj i fyra generationer sålt och tillverkar keramik i mer än 100 år. Besök både gårdsbutik och krukmakeri. Läs mer om Kullabygdens keramik.

Raus stenkärlsfabrik

Ligger i Raus utanför Helsingborg och har Sveriges äldsta stenkolsugn i bruk. Proffsiga keramiker arbetar med traditionellt bruksgods och krukor i verkstaden. Även butik och café. Firade 100 år 2011 med en ny konsthall för den japanska actionkonstnären Yoshio Nakajima, som tillsammans med familjen, driver stenkärlsfabriken. Läs mer om Raus stenkärlsfabrik.