Foto: Freddy Billqvist

Öppet Rådhus i Helsingborg

Helsingborgs stad vill öppna Rådhuset för både helsingborgare och andra besökare. Därför arrangeras regelbundet öppet hus. Passa på vid dessa tillfällen – under övriga tider är Rådhuset stängt för allmänheten. Vid vissa datum har du möjlighet att följa med på guidade turer, resterande dagar kan du se dig om på egen hand. I appen Guide Helsingborg hittar du en komplett guide för Rådhuset. En digital hjälp helt enkelt. Testa den! Finns där appar finns.

Öppet hus under 2019

Rådhuset kommer att vara öppet följande datum:

15 juni, ingen guidning
28 juni, ingen guidning
3 juli, ingen guidning
5 juli, ingen guidning
10 juli, ingen guidning
12 juli, ingen guidning
1 augusti, ingen guidning
3 augusti, ingen guidning
8 augusti, ingen guidning
11 september, ingen guidning

Rådhuset kommer vara öppet vid dessa datum klockan 10:00–14:00. Om guidning erbjuds startar de guidade turerna vid entrén från Drottninggatan 2, därifrån blir du visad rätt av personalen. De guidade turerna är gratis och avgår en gång i halvtimmen med start klockan 10.30. Sista turen avgår klockan 13.30. 

Bilden föreställer vigselrummet i Helsingborgs rådhus. Här syns vigselbordet och det stora konstprydda fönstret.

Vigselrummet. 
Foto: Freddy Billqvist

Kommunfullmäktigesalen i Helsingborgs rådhus.

Kommunfullmäktigesalen.
Foto: Freddy Billqvist

Entrén.
Foto: Freddy Billqvist

Mer information om Rådhuset

Helsingborgs ”nya” rådhus invigdes 1897. Det är ritat av Alfred Hellerström som vunnit en arkitekttävling med sitt förslag. Stilen är nygotisk. Det gamla Rådhuset låg där Magnus Stenbock-statyn står idag. Det var en ganska liten byggnad och som inte ansågs tillräckligt representativ när staden expanderade och utvecklades i slutet av 1800-talet. När huset var nytt och en bra bit in på 1900-talet rymdes här förutom stadens organisation också polisen och brandkåren. Idag sitter stadens kommunalråd och en del av stadsledningens tjänstepersoner i Rådhuset.

Rådhuset är väldekorerat med konst och konsthantverk från 1890-talet, på både utsidan och insidan. Det kanske kan vara anledningen till att det är en av stadens mest instagrammade byggnader? Glöm inte att ta en egen bild när du är där!