Det är ingen överdrift att påstå att du i Helsingborg hittar några av Sveriges bästa matupplevelser. Staden ligger mitt i Sveriges skafferi med havet och slätterna fulla av goda råvaror. Hela tio av stadens många restauranger är White Guide-listade. Restaurangutbudet är varierat både när det gäller maten och atmosfären. Från mysiga krypin kring krogtorget vid Mariakyrkan, till saltstänkta restauranger med underbar utsikt över sundet. Och när mörkret sjunker lever staden upp.

Missa heller inte att utforska det breda ölutbudet på pubarna eller boka en rundtur i ett av Sveriges bästa microbryggerier. Njut av atmosfären, människorna och drinkarna på barerna eller hitta din favorit bland stadens nattklubbar. Utöver god mat från morgon till kväll har Helsingborg mängder av andra spännande smakupplevelser att bjuda på. Här har vi listat några av våra godbitar. Bon appetit!

 

Kakaokalas

Den lilla chokladbutiken Chocolatte vid Rådhustorget har ett mysigt café där du kan avnjuta mångfaldigt prisbelönt choklad tillsammans med en god kopp kaffe. De spännande och fantasifulla godsakerna tillverkas i den lilla, kanske till och med världens minsta, chokladfabrik bakom butiken.

Kaffekultur

Helsingborg har varit en stolt kaffestad ända sedan Carlos Zoéga startade sin verksamhet här 1886. Ett besök i Zoégas café och butik är som en tidsresa till början av förra seklet.

På Cindersgatan hittar du även det prisbelönta kafferosteriet Koppi som genom åren rönt stor framgång på den internationella scenen. Kaffe för kaffeälskare‎ helt enkelt.

Svart som synden

Älskar du lakrits så är ett besök i Lakritsfabriken ett måste. Gå loss bland premiumlakrits gjord på de allra bästa råvarorna. Boka en provning på hemsidan så får du en intressant lektion i lakritshistoria samt smakprover ur sortimentet.

Ost och vin

Ostbutiken i Ålgränden är en riktig helsingborgsklassiker. Här hittar du såväl närproducerad ost från små lokala mejerier som utvalda sorter av de stora favoriterna. I restaurangen kan du njuta av nykokt hummer, champagne, tapasbuffé eller varför inte prova på deras uppskattade ost- och vinprovningar?

För ölfantasten

Helsingborgs bryggeri har anor från mitten av 1800-talet. Om du bokar en visning får du en spännande vandring genom skånsk bryggerihistoria. Rundan avslutas med ölprovning uppe på bryggeriets mysiga vind!

Ödåkra Brygghus är ett litet bryggeri med stora smaker som huserar i den gamla Spritfabriken i Ödåkra. Här kan man prova kärleksfullt tillverkad hantverksöl med spännande namn som Pregare, Solsting, Kyss mig och Folke.

På stan hittar du även de hyllade ölbarerna Barski och Benchwarmers. Här kan du njuta av närproducerad hantverksöl i gemytliga miljöer.

Smaka, lev och andas på Söder

Letar du efter den perfekta platsen för att slappna av, äta gott och spendera tid med gänget? Söder hälsar dig välkommen med öppna armar. Här hittar du alltifrån tapas och sushi till maffiga burgare och veganska läckerheter.

Foto: Frillestads vingård