Foto: Sophie Håkansson

En dag i det gröna

Vi börjar med upptäcktsfärd

Är benen pigga och redo för upptäcktsfärd? Härligt! Traska genom staden till Norra Hamnen och Dunkers Kulturhus. Här startar den vackra strandpromenaden som sträcker sig hela vägen ut till dagens stopp; Sofiero slott. På vägen kommer du passera mängder av vackra hus och restauranger, hela tiden med havet som sällskap. Väl på Sofiero kan du njuta av den vackra slottsparken som står i full sommarskrud, och historien om hur det kungliga livet på slottet kunde te sig. Runt om i parken finns det olika trädgårdar och utställningar där ingen är den andra lik. Den 9 april öppnar Claus Dalbys utställning ”Vårens pasteller i kruka”. Med närmare tusen krukor och 10 000 specialbeställda lökar skapar Claus Dalby sin första utställning på Sofiero och i Sverige. Utställningen bjuder på en tvåstegsraket där narcisserna, alltså olika slags påsk- och pingstliljor, är först ut. Dessa blommar som bäst till just säsongsöppningen. Mellan 1–17 maj ska sedan tulpanerna stå i full blom. Väl värt två besök med andra ord! 

Foto: Sophie Håkansson

Lunch med utsikt

Är du fortfarande pigg efter några timmars promenad i parken kan du alltid promenera tillbaka till stan igen. Men det går såklart bra att ta bussen också. Glöm inte att stanna till på slottsrestaurangen för en lunch eller fika innan du beger dig bara. Där har du fantastisk utsikt över sundet och till Kronborgs Slott på den danska sidan. 

Foto: Sophie Håkansson

En historisk eftermiddag

Ett annat alternativ är att du tar dig via Hallbergs trappor, förbi Kärnan och upp till Fredriksdal Museer och trädgårdar. Upptäck den botaniska trädgården, köksträdgården, rosariet, lantdjuren och inte minst de gamla historiska stadskvarteren där bland annat dramatiserade guidningar väcker historien till liv. 

Foto: Jurate Kaminskaite

Säsongsöppning

Sofiero och Fredriksdals säsongsöppning 2020 sker 9/4.

Tips!
Offentliga parker att besöka:

Stadsparken
Ramlösa Brunnspark och källan till Ramlösa mineralvatten
Slottshagen
Vikingsbergsparken 

Tips!
Härliga vårpromenader:

Landborgspromenaden, Pålsjö skog och Rååns dalgång är perfekta platser för härliga vårpromenader. Ett litet extra tips! Promenaden vid Rååns dalgång avslutas med fördel med en smarrig våffla på caféet Dalstugan.

Tips!
Trädgårdsarrangemang:

Vårkänslor på Sofiero 9-10/5
Den 9-10 maj blir det vår på Sofiero när vi bjuder in till vårfest och hälsar våren välkommen. Helgen bjuder på härlig vårinspiration i både trädgård och park. Båda visar upp sig i sin allra vackraste vårflor. Se fram emot en njutningsfull dag där våren dansar in i våra sinnen!

Vårrundan 17/5
Besök vackra trädgårdar när lökar och försommarblomning är som finast och trädgårds-säsongen har kommit igång.

Rhododendronblommning mitten av maj- mitten av juni
Blomningen av Sofieros rhododendronbuskar är en av höjdpunkterna i parken under varje säsong. Det blommar ca 10.000 buskar under en period av 4-6 veckor (ca mitten maj – mitten juni beroende på väderlek). Guidad vandring arrangeras helgerna 9-10/5,  16-17/5 samt 23-24/5.

Läs mer...