Svar på de vanligaste frågorna

FAQ

Här besvarar vi de vanligaste frågorna från besökare. Hittar du inget svar på just din fråga? Ta kontakt med oss via chatt eller telefon. Vi hjälper dig gärna.

Besöksmål

När blommar Rhododendronen på Sofiero?
I regel är det i mitten av maj till mitten av juni. Läs mer om Sofiero.

Vad är ett måste i Helsingborg?
Det finns mycket att upptäcka i Helsingborg. Många börjar med våra fem största besöksmål som är Dunkers Kulturhus, Sofiero slott & trädgårdar, Fredriksdal museer och trädgårdar, Kärnan och Sankta Maria Kyrka.

Vad kostar inträde till Sofiero/Fredriksdal/Kärnan/Dunkers?
120sek/70sek/50sek/70sek.

Finns det hiss inne i Kärnan?
Nej, det finns ingen hiss som åker upp för Kärnan. Däremot så finns det en hiss som tar dig upp för Terrasstrapporna så att du enkelt och lätt tar dig från Stortorget upp till Slottshagen. Hissen är en del av kollektivtrafiken och biljettpriset följer Skånetrafikens taxa. Läs mer om öppettider och priser för hissen.

Kan man besöka rådhuset?  
Rådhuset är normalt sett inte öppet för allmänheten. Det finns dock tillfällen då de håller öppet hus med guidade turer. För datum, se evenemangskalendern och sök på ”rådhus” i sökfältet. Får du inga resultat på sökningen så finns det inga inplanerade datum just nu. 

Jag vill veta mer om Helsingborgs historia. Var kan jag gå då?
Kärnan i Helsingborgs centrum är ett gammalt försvarstorn från 1100-talet. Här kan du som besökare ta del av historiens vingslag och se hur man levde förr i tiden. Tornet har 146 trappsteg upp till fjärde våningen där en fantastisk utsikt över Helsingborg, Öresund och Helsingör väntar. En klar dag kan man se ända bort till Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. Dessutom består varje våningsplan av utställningar med syfte att ge en känsla av hur det var att bo i tornet.  
Dunkers kulturhus har en lokalhistorisk utställning på entréplan där inträde är helt gratis.
Fredriksdals museer och trädgårdar är ett museum med tanke om att bevara och förvalta kulturarv för nutid och framtid. Här finns stadskvarteren, ett område med gamla byggnader som fraktats till Fredriksdal från olika platser för att bevara historian. Här kan man bland annat handla i en gammal diversehandel eller fika på ett fik från forna dagar. 

Transport & kollektivtrafik

Hur ofta går båtarna till Helsingör?
Vi har två färjeförbindelser mellan Helsingborg och Helsingör. Scandlines går var 15 min och Sundsbussarna en gång/timme.

Hur tar jag mig till Sofiero?
Med buss nummer 8 mot Laröd eller följ Drottninggatan norrut och efter ca 4 km så har du Sofiero på din vänstra sida.

Hur fungerar det att åka buss i Helsingborg?
Du kan betala med kort på stadsbussarna samt regionsbussarna. Det tillkommer dock en serviceavgift på 10 kr på stadsbussarna. Det finns att köpa enkelbiljetter och andra typer av biljetter på Skånetrafikens kontor på Knutpunkten samt enkelbiljetter på Helsingborgs InfoPoints. Du kan också ladda ner skånetrafikens App och köpa en biljett där.

Kan man promenera till Fredriksdal? Vilken buss går dit?
Absolut, det tar ca 25 minuter att promenera från centrala Helsingborg upp till Fredriksdal. Du kan även ta buss nr 1 eller 22. Hoppa av vid Juelsgatan och gå ungefär 500 meter österut tills du kommer till Fredriksdals huvudentré. För att söka resa med kollektivtrafiken, se Resa i Helsingborg.

Var kan jag hyra cykel?
Du kan hyra cykel på Travelshop på Knutpunkten.  På Kungstorget samt på Stortorget står även ett antal cyklar som går att hyra via appen Donkey Rep.

Får man ta med cykel på tågen?
Cykeln måste ha en egen cykelbiljett. Priset är detsamma som för barnbiljett. Cyklar får du ta med på tågen i mån av plats.  Det är alltid tågvärden som avgör hur många cyklar som får plats.

Var finns det långtidsparkering?
Det finns två större långtidsparkeringar:
Parkeringsplats Finland, Östra Sandgatan (7 dygn)
Parkeringsplats Småbåtshamnen, Parapeten (72 timmar)
Karta över långtidsparkering.

Var kan jag parkera längre än en vecka?
Sockerbruksgatan: Här är det viktigt att du tittar på skyltningen så du hamnar på stadens avgiftsbelagda parkeringsplatser. IKEA har en stor parkering intill, och där kan du inte parkera utan deras tillstånd. Avgiften på Sockerbruksgatan är 5 kr/tim dygnet runt.
Sundstorgsgaraget: Här kan du parkera inomhus, men det går inte att hämta eller lämna bilen mellan klockan 00-06 då det är låst. Det finns även kameraövervakning, och ronderande väktare. Avgiften är olika: Vardag 8-18 kostar det 15kr/tim, Lördag 8-15 kostar det 15kr/tim, övrig tid kostar det 5 kr/tim.

På båda dessa platser gäller max 30 dygns parkering, men du kan inte betala för så lång tid i biljettautomaten. Du måste använda en av dessa telefonparkeringsappar; Easypark, Parkster eller Smspark. De finns där appar finns. 

Var får jag tag i en taxi?
Vid entrén till Helsingborg Central finns en taxizon där godkända taxibolag får verka.

Hur kommer jag på Scandlines färjor?
För gående så går du på färjan på tredje våningen på Helsingborg C. Här kan du även köpa biljetter innan avgång.
Se vägbeskrivning för bilar. Biljetter köps vid biljettkassor strax innan ni kör på färjan.

Var finns bagageförvaring?
På Helsingborg central finns förvaringsskåp i vänthallen vid rulltrappan till spår 1 och 2. Det finns 2 storlekar och de största är ca 40 x 60 x 100 cm. Maxtiden är  5 dygn. Kostnad 30-40 kr/dygn. Myntbetalning.

Hur tar jag mig enklast till Köpenhamn?
Det finns två sätt att ta sig till Köpenhamn från Helsingborg. Tåg Helsingborg-Köpenhamn via Malmö eller båt med Scandlines till Helsingör och därefter tåg Helsingör-Köpenhamn. Se reseinformation.

Hur tar jag mig till Ven?
Från mitten av juni till sista augusti går Hartford Rederi AB (M/S Vike) fem gånger dagligen på vardagar och två gånger dagligen under helger. M/S Vike avgår från Kungstorget strax utanför Helsingborg C. Se tidtabell och biljettbokning för M/S Vike.  
Ventrafiken från Landskrona kör färjor med möjlighet att ta med sig bil året runt. Se tidtabell och bokning för Ventrafiken. För att resa till Landskrona går det tåg flera gånger i timmen. Sök tågresa hos Skånetrafiken. 
Rååbåtarna avgår från Råå hamn under sommarsäsongen med start Kristi Himmelsfärd. Från ca mitten av juni går båtarna minst fyra gånger dagligen. Se tidtabell och biljettbokning för Rååbåtarna

Var kan jag parkera husbilen?
Norra hamnen: Ute på Parapeten vid småbåtshamnen har Marinan ställplatser året runt. Tillgång till elanslutning, WC, dusch, bastu samt möjlighet till latrintömning ingår i avgiften. Inga bokningsbara platser, först till kvarn gäller. Betalning sker i automat vid hamnkontoret.

Råå hamnförening: 12 platser sommartid (1 juni-1 september). 200 kr natten. Tillgång till el, wc, dusch. Betalas i automat. Först till kvarn

Aktiviteter & upplevelser

Vad är en tura?
Att ”tura” är ett lokalt uttryck för att åka med färjan fram och tillbaka flera gånger utan att hoppa av i Helsingör. Under tiden kan du till exempel njuta av god mat och dryck.

Har ni information om cykelleden som går mellan Helsingborg och Göteborg?
Cykelleden som går mellan Helsingborg och Göteborg heter Kattegattleden och startar på Kungstorget utanför Helsingborg C. Läs information om Kattegattleden.

Kan jag få mitt bagage transporterat till mitt boende medan jag cyklar Kattegattleden?
Ja, kontakta Travelshop för deras serviceutbud för Kattegattleden. Läs mer hos Travelshop.

Var kan jag fiska? Krävs det kort?
Vill du ut på sundet för att fiska torsk och sill eller kasta med spö finns det fiskebåtar att följa med. De avgår från Norra hamnen och Råå hamn.
Från land går det exempelvis att fiska  från Västhamnspiren med fiskekort. Kontakta Västhamnens Sportfiskeförening. Det finns även möjlighet att fiska i Råån och Raus dammar. Mer information om fiske i Helsingborg. 

Var kan man bada?
Det finns ett flertal härliga stränder och badplatser i Helsingborg, exempelvis Tropical Beach eller Gröningen. Båda centralt placerade. 

Var kan man kallbada?
Helsingborg har tre underbara kallbadhus; nybyggda Kallis ligger centralt vid Fria Bad, Pålsjöbaden ligger lite norr om Helsingborg och stoltserar med sina vackra gula badhus samt pittoreska Råå Kallbadhus som ligger gemytligt vid Råå hamn.

Var kan jag bada tillsammans med min hund?
Längs Helsingborgs kuststräcka finns flera hundbad; Domsten, Hittarp/Laröd, Rydebäck, Råå vallar, Vikingstrand och Örby ängar. Läs mer information om hundbaden.

Vad kan man hitta på en regnig dag i Helsingborg?
Läs tips för regniga dagar.

Vad är skillnaden på Landborgspromenaden och Kullaleden?
Landborgspromenaden går från Sofiero slott i norr, via stadskärnan till Raus kyrka i söder. Den omfattar flera olika miljöer och bjuder på en vacker promenad fylld av variation och fantastiska utsiktspunkter. Den norra delen av sträckan, mellan Sofiero och Kärnan, sammanfaller med Kullaleden.
Kullaleden är en del av Skåneledens delled SL 5 runt Kullahalvön från Helsingborg, via Höganäs, Kullaberg, Arild till Utvälinge. Leden är 70 km lång och erbjuder många varierade upplevelser längs sträckan. Start från Kärnan.

Finns det guidade turer jag kan boka in mig på?
För publika guidade turer sök i evenemangskalendern och under kategorier väljer du guidade turer. Får du ingen träff finns det inga turer just nu. 

Vilka öppettider har butikerna i Helsingborg?
De generella öppettiderna för butikerna i Helsingborg City är vardagar 10-18, lördag 10-16 och söndag 12-16 (vissa undantag finns). Aktuella öppettider i city vid helgdagar.
För Väla Köpcentrum gäller vardagar 10-20, lördag och söndag 10-18. Aktuella öppettider på Väla vid helgdagar.

Vilka öppettider har butikerna i Helsingör?
De generella öppettiderna för butikerna i Helsingör City är måndag-torsdag 10.00-17.30, fredag 10-18 och lördag 10-15. De flesta butikerna håller stängt söndagar. Aktuella öppettider i Helsingör vid helgdagar.
För Helsingör Bycenter gäller måndag-fredag 10-19, lördag 10-16 och söndag 11-16. Aktuella öppettider i Helsingör Bycenter vid helgdagar. 

Allmänt

Var köper jag souvenirer?
Det finns några olika butiker i Helsingborg som säljer souvenirer.
– Akademibokhandeln på Stortorget säljer bl.a. dalahästar men även en del Helsingborgs- och Sverigeböcker.
– By the Books ligger nere vid Norra Hamnen på Kajpromenaden 4a. De har allt från böcker, spel, , dalahästar, vykort, brickor med bl.a. fika- & Sverigetryck, kaffemuggar, handdukar och mycket mer.
– Sjögrens Tobak på Kullagatan har de klassiska nyckelringarna, magneter, vykort, kepsar osv.
– Pressbyråerna på Stortorget och centralstationen har ett litet utbud av vykort, nyckelringar och magneter.

Var kan jag få tag i broschyrer och kartor?
Du kan själv hämta kartor och broschyrer på någon av stadens 24 InfoPoints. Har du inte möjlighet att besöka en InfoPoint så skickar vi gärna broschyrmaterial till dig kostnadsfritt. Ring oss på 042- 10 50 00 om du önskar det. Behöver du en detaljerad kommunkarta med gatuindex så finns en sådan till försäljning på Kontaktcenter och Akademibokhandeln.
Digital dokumentbank för kartor och broschyrer.

Vad är Knutpunkten?
Knutpunkten är Helsingborgs centralstation. Härifrån avgår/ankommer bussar, tåg samt Scandlines färjor Helsingborg-Helsingör

Är du invånare och har frågor som berör kommunen?
Vänd dig till Helsingborgs Kontaktcenter på 042-10 50 00 eller besök dem på Stortorget 17.

Var kan jag växla pengar?
Forex har två växlingskontor i Helsingborg. Ett inne på Helsingborgs Centralstation på plan 1 där du även hittar en uttagsautomat för utländsk valuta och sedan ytterligare ett på Järnvägsgatan 13.

Vart vänder jag mig vid polis brand eller sjukvård?
Vid akuta nödsituationer ring SOS alarm 112. För sjukvårdsrådgivning ring 1177. För alla polisärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser, ring 114 14.

Var finns det fritt wifi?
Helsingborg har ett öppet, fritt wifi som du kan använda i stora delar av staden. Surfzoner för fritt wifi.