fbpx

Stadshistorisk utställning: På gränsen

På gränsen – stadshistorisk utställning (permanent)
En utställning om vad som gör människa till människa och Helsingborg till Helsingborg. På gränsen presenterar en mängd spännande föremål, berättelser och händelser som utspelat sig här.

Tanken svindlar, men det gick människor på Helsingborgs gator långt innan gator eller Helsingborg existerade. Frånsett svordomar och frisyrer, hur mycket har vi egentligen förändrats som människor de senaste tvåtusen åren? Blickar vi inte fortfarande mot stjärnorna och grubblar på samma, stora frågor? Vem vi är, var vi kommer från, vart vi är på väg? Människan är central i utställningen. Liksom gränsperspektivet. Geografiskt, politiskt, moraliskt, mänskligt. Vi uppmanar dig att överskrida gränser, både utanför och inom dig själv. Därtill försöker utställningen förklara vad historia egentligen är och vem som skapar den. Är det du eller vi? Eller hemska tanke, är det någon annan?
Människan i fokus
Eftersom historia består av och skapas av människor så kommer du att möta flera spännande personligheter i utställningen. En del kanske du känner till sedan förut men i utställningen får de lov att berätta andra historier än de vi vanligen hör. Du får också lära känna människor som aldrig fått komma till tals i vare sig historien eller i några utställningar. De har mycket spännande att berätta, säkert sådant du inte kände till sedan tidigare.
Hundskelett i mosse
Eftersom utställningen utgår från människan så startar den med de första kända människorna som kom till den här platsen för ca 8000-10 000 år sedan. Spåren efter dem blev funna i Allerum i början av 1900-talet då Birger Månsson bröt torv på Allerums mosse. Under arbetet upptäckte han flera föremål av sten och horn tillsammans med delar av ett hundskelett och en fågelpil. Själva fyndet, historien kring det och teorier om varför hunden hamnat i mossen presenteras i den kommande utställningen.
Hemmasnickrad flyktingbåt
Krig och konflikter är det på många platser i världen. Så har det förmodligen varit i hela människans historia. Människor flyr och återvänder hem igen. Här i Helsingborg bor och har det tidigare bott många människor som kommit i kontakt med kriget. I utställningen kommer vi att visa en flyktingbåt från andra världskriget. Det enda vi vet är att den är hemsnickrad och att det var två danska ynglingar som flydde över sundet en mörk natt. Hur är det, finns det några berättelser om flykt och krig i din familj?

Plats: Stadshistoriska hallarna, entréplan

Fri entré!

Datum/tidpunkt
Datum Tid
  • Dunkers Kulturhus
  • Kungsgatan 11
  • 252 21
  • Helsingborg
  • 31 december 2019, 10:00 - 17:00

Adress: Kungsgatan 11, Helsingborg

Vägbeskrivning Visa på karta