Besök en vingård

Nordvästra Skånes kustnära klimat är bra för att kunna odla nordiska viner. Det finns flera olika vingårdar som du kan besöka för att få mer kunskap om hur vintillverkningen går till samtidigt som du får provsmaka goda viner. Är du intresserad av vin, mat och vacker natur ska du passa på att besöka någon av våra vingårdar. 

Arilds vingård

I Kullabygden och i vackra Arild hittar du Arilds vingård. Gården är en av de äldsta i bygden och är byggd på 1700-talet. Här kan du få en skräddarsydd upplevelse med boende, mat och vin vare sig det är ett mindre eller större sällskap. Arilds vingård är omgiven av en fantastisk miljö och gården har en sydsluttning som idag består av en vacker vinodling. Vinrankorna frodas i myllan och den långa växtsäsongen gör att dofter och smaker utvecklas till en underbar helhet.

Restaurangens filosofi är att servera lokalt producerade råvaror och att dessa ska transporteras kortast möjliga sträcka. Vinet är självklart producerat på gården. Det finns också möjlighet till vinprovning där du får mer information om tillverkningsprocessen och kunskap om varför viner smakar på olika sätt. Det går också att få en rundtur i Vingården. Skulle ni vilja övernatta på vingården erbjuder de flera olika alternativ bland annat kan du testa på Glamping och bo i tält i mitten av vinfältet. Här kan du läsa mer om Arilds vingård.

Vejby Vingård

I närheten av vackra Vejbystrand och ett stenkast från Skäldervikens vatten hittar du charmiga och familjeägda Vejby Vingård. Här kan du få uppleva smaken av Bjäre i ett vinglas.  

Vingården är ett perfekt stopp om du cyklar längs Kattegattleden eller vandrar på Skåneleden. Här erbjuds besökaren en helhetsupplevelse där du kan njuta av unika ”single vineyard” viner från spännande druvsorter. Vejby Vingård driver den nordiska vintillverkningen framåt och flera av deras rosé och rödviner har vunnit internationella priser. På Vejby Vingården arbetar de med ”singel vineyard”-konceptet vilket är ekologiskt hållbart. Alla druvor odlas, vinifieras och lagras på samma ställe för att sedan serveras året runt i trevliga miljöer på Bjärehalvöns södra del. Här kan du läsa mer om Vejby vingård. 

Frillestads vingård

Frillestads Vingård ligger strax öster om Helsingborg. Här kan du besöka en vingård och provsmaka gårdens olika viner. Under vinprovning berättar ägarna och visar upp hur den hantverksmässiga framställningen av vin går till – från odling till flaska. Efter en rundtur ute i vingården med fokus på plantering och skörd fortsätter turen in till vineriet för mer information om vinets tillverkning. Avslutningsvis får du provsmaka olika viner från gården.

På Frillestads vingård kan du också prova på hur det är att vara vinbonde på en liten svensk vingård. Under dagens får du lära dig hur en vingård sköts under vinåret och ägarna delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Du får också, med stöd av en handledare, hjälpa till med olika praktiska moment på gården. Turen avslutas med en tur i vineriet för att få mer information om vintillverkningen och turen avslutas med gemensam lunch och provsmakning av vinerna. Här kan du läsa mer om Frillestads Vingård.

Kullabergs vingård

Kullabergs vingård ligger vid foten av det klippiga Kullaberg i nordvästra Skåne. Havet och ljusa kvällar bidrar till att klimatet är gynnsamt för att odla druvor av hög kvalitet som passar bra till att göra goda viner. Kullabergs vingård arbetar med hållbara jordbruksmetoder och de sätter ett stort värde i att värna om mångfalden i vingården och dess omgivning. Bland annat arbetar de med toppmoderna metoder för att minska tillsatserna både till jord och i förlängningen deras vin.

Kullabergs vingård erbjuder också vinprovningar som inleds med en rundtur i vingården. De berättar om hur odlingssäsongen ser ut och vilka utmaningar det finns med att odla vin i Sverige. Avslutningsvis från du provsmaka några av gårdens viner. På Kullabergs vingård producerar de också äppelcider. Här kan du läsa mer om Kullabergs vingård.

Södåkra Vingård

Södåkra Vingård ligger mitt i det vackra Kullalandskapet nära Skälderviken. Gården är från 1700-talet och här i den charmiga gamla gården odlar man vin sedan många år bakåt. Om knuten ligger Kullens naturreservat längs Skäldervikens strand.

Här tar man emot grupper om 2-40 personer för besök med en trivsam stunds vingårdsvisning och provsmak i Bodegan. Lyssna på berättelser om verksamheten och se vintillverkningen på gården. Vid besöket nere i vingården förklarar man hur druvorna växer. Marken är sandblandad lerjord med Kullens gnejs i botten , som ger en fin kropp till vinet. Det milda klimatet nära haven i norr och väster ger med sina naturliga växlingar en omvittnat utsökt arom i vinet. Vinerna har gett många internationella erkännanden, däribland ett par Guldmedaljer. Druvstockarna behöver inte bekämpningsmedel och odlas naturnära. Här kan du läsa mer om Södåkra Vingård