FAQ

Här besvarar vi de vanligaste frågorna från besökare. Hittar du inget svar på just din fråga? Ta kontakt med oss via mail eller telefon. Vi hjälper dig gärna.

Visa omtanke- håll ut och håll avstånd

Läs mer här om hur Helsingborgs stad arbetar för att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hur vi tänker med årets sommarkampanj.

Besöksmål

Vad är ett måste i Helsingborg?
Det finns mycket att upptäcka i Helsingborg. Många börjar med våra fem största besöksmål som är Dunkers Kulturhus, Sofiero slott & trädgårdar, Fredriksdal museer och trädgårdar, Kärnan och Sankta Maria Kyrka.

När blommar Rhododendronen på Sofiero?
I regel är det i mitten av maj till mitten av juni. Läs mer om Sofiero.

Vad kostar inträde till Sofiero/Fredriksdal/Kärnan/Dunkers?
120sek/100sek/60sek/100sek.

Finns det hiss inne i Kärnan?
Nej, det finns ingen hiss i borgtornet. Däremot så finns det en hiss som tar dig upp för Terrasstrapporna så att du enkelt och lätt tar dig från Stortorget upp till Slottshagen där tornet ligger. Hissen är en del av kollektivtrafiken och biljettpriset följer Skånetrafikens taxa. Läs mer om öppettider och priser för hissen.

Kan man besöka rådhuset?  
Rådhuset är normalt sett inte öppet för allmänheten. Det finns dock tillfällen då de håller öppet hus med guidade turer. För datum, se evenemangskalendern och sök på ”rådhus” i sökfältet. Får du inga resultat på sökningen så finns det inga inplanerade datum just nu.

Jag vill veta mer om Helsingborgs historia. Var kan jag gå då?
Kärnan i Helsingborgs centrum är ett gammalt försvarstorn från 1100-talet. Här kan du som besökare ta del av historiens vingslag och se hur man levde förr i tiden. Tornet har 146 trappsteg upp till fjärde våningen där en fantastisk utsikt över Helsingborg, Öresund och Helsingör väntar. En klar dag kan man se ända bort till Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. Dessutom består varje våningsplan av utställningar med syfte att ge en känsla av hur det var att bo i tornet.
Dunkers kulturhus har en lokalhistorisk utställning på entréplan där inträde är helt gratis.
Fredriksdals museer och trädgårdar är ett museum med tanke om att bevara och förvalta kulturarv för nutid och framtid. Här finns stadskvarteren, ett område med gamla byggnader som fraktats till Fredriksdal från olika platser för att bevara historian. Här kan man bland annat handla i en gammal diversehandel eller fika på ett fik från forna dagar.

Transport & kollektivtrafik

Var finns information om ombyggnationen av Helsingborg Central?
Mitt i centrala Helsingborg pågår ombyggnaden av Helsingborg C. När ombyggnaden är klar möts du av något mer än bara en vanlig centralstation. Ett modernt och tryggt resecentrum kommer att göra din resa enklare, snabbare och bekvämare – oavsett om du ska resa med tåg, buss eller färja. Dessutom skapas en hel våning med nya kulinariska upplevelser där du kan umgås och njuta, även när du inte är på väg någonstans. Ombyggnaden sker i olika steg under den totala byggtiden från februari 2019 till slutet av 2020. Läs mer om ombyggnationen.

Hur fungerar det att åka buss i Helsingborg?
Du kan betala med kort på stadsbussarna samt regionsbussarna. Det tillkommer dock en serviceavgift på 10 kr på stadsbussarna. Det finns att köpa enkelbiljetter och andra typer av biljetter på Skånetrafikens kontor på Helsingborg C. Du kan också ladda ner Skånetrafikens app och köpa en biljett där. Läs mer om att resa i Helsingborg.

Hur tar jag mig till Sofiero?
Med buss nummer 8 mot Laröd eller följ Drottninggatan norrut och efter ca 4 km så har du Sofiero på din vänstra sida. Läs mer om att resa i Helsingborg.

Hur tar jag mig till Fredriksdal?
Det går bra att promenera dit, tar ca 25 minuter från centrum. Du kan även ta buss nr 7. Hoppa av på hållplatsen som heter Fredriksdalsplatsen, den ligger på Rektorsgatan. Gå sedan ungefär 250 meter till Fredriksdals huvudentré. Läs mer om att resa i Helsingborg.

Var kan jag hyra cykel?
Du kan hyra cykel på Travelshop på Knutpunkten. Travelshop har ett brett utbud av hyrcyklar. De kan erbjuda dig citybikes, tandemcyklar, lådcyklar, elcyklar, 7-växlade samt 24-växlade touringcyklar så det passar alla typer av utflykter. Det går även att hyra cykel via appen Donkey Republic.

Får man ta med cykel på tågen?
Cykeln måste ha en egen cykelbiljett. Priset är detsamma som för barnbiljett. Cyklar får du ta med på tågen i mån av plats.  Det är alltid tågvärden som avgör hur många cyklar som får plats.

Var finns det långtidsparkering?
Karta över långtidsparkering.

Var får jag tag i en taxi?
Vid entrén till Helsingborg C finns en taxizon där godkända taxibolag får verka.

Hur kommer jag på ForSeas färjor?
För gående så går du på färjan på tredje våningen på Helsingborg C. Här kan du även köpa biljetter innan avgång. Se vägbeskrivning för bilar. Biljetter köps vid biljettkassor strax innan ni kör på färjan.

Vad är en ”tura”?
Att ”tura” är ett lokalt uttryck för att åka med färjan fram och tillbaka flera gånger utan att hoppa av i Helsingör. Under tiden kan du till exempel njuta av god mat och dryck.

Hur tar jag mig enklast till Köpenhamn?
Det finns två sätt att ta sig till Köpenhamn från Helsingborg. Tåg Helsingborg-Köpenhamn via Malmö eller båt med ForSea till Helsingör och därefter tåg Helsingör-Köpenhamn. Se reseinformation.

Hur tar jag mig till Ven?
Från mitten av juni till sista augusti går Hartford Rederi AB (M/S Vike) fem gånger dagligen på vardagar och två gånger dagligen under helger. M/S Vike avgår från Kungstorget strax utanför Helsingborg C. Se tidtabell och biljettbokning för M/S Vike.
Ventrafiken från Landskrona kör färjor med möjlighet att ta med sig bil året runt. Se tidtabell och bokning för Ventrafiken. För att resa till Landskrona går det tåg flera gånger i timmen. Sök tågresa hos Skånetrafiken.
Rååbåtarna avgår från Råå hamn under sommarsäsongen. Se tidtabell och biljettbokning för Rååbåtarna.

Var kan jag parkera husbilen?
Norra hamnen: Ute på Parapeten vid småbåtshamnen har Marinan ställplatser året runt. Tillgång till elanslutning, WC, dusch, bastu samt möjlighet till latrintömning ingår i avgiften. Inga bokningsbara platser, först till kvarn gäller. Betalning sker i automat vid hamnkontoret.

Råå hamnförening: 12 platser sommartid. Tillgång till el, wc, dusch. Betalas i automat. Först till kvarn.

Aktiviteter & upplevelser

Vad händer idag/ i veckan i Helsingborg?
På stadens hemsida hittar du en evenemangskalender där du kan se de kommande evenemangen i staden.

Vad är Kattegattleden?
Cykelleden som går mellan Helsingborg och Göteborg heter Kattegattleden och startar på Kungstorget utanför Helsingborg C. Läs mer här.

Vad är Sydkustleden?
Sydkustleden är en cykelled i Skåne. Sydkustleden är uppdelad i sex etapper. Välj att cykla en etapp i taget, slå samman flera eller cykla hela leden i ett svep! Planera in många stopp på vägen, leden bjuder på en mängd kulturupplevelser genom en varierande natur. Läs mer här

Var kan jag fiska?
Vill du ut på sundet för att fiska torsk och sill eller kasta med spö finns det fiskebåtar att följa med. De avgår från Norra hamnen och Råå hamn.
Från land går det exempelvis att fiska  från Västhamnspiren med fiskekort. Kontakta Västhamnens Sportfiskeförening. Det finns även möjlighet att fiska i Råån och Raus dammar. Mer information om fiske i Helsingborg. 

Var kan man bada?
Det finns ett flertal härliga stränder och badplatser i Helsingborg, exempelvis Tropical Beach eller Gröningen. Båda centralt placerade. Läs mer om badplatser.

Var kan man kallbada?
Helsingborg har tre underbara kallbadhus; nybyggda Kallis ligger centralt vid Fria Bad, Pålsjöbaden ligger lite norr om Helsingborg och stoltserar med sina vackra gula badhus samt pittoreska Råå Kallbadhus som ligger gemytligt vid Råå hamn.

Var kan man hyra en flytväst?
Hos Helsingborgs stads kontaktcenter kan du låna en flytväst. Du hittar dem på Stortorget 17 eller via Helsingborg.se samt på telefon 042-10 50 00.

Var kan jag bada tillsammans med min hund?
Längs Helsingborgs kuststräcka finns flera hundbad; Domsten, Hittarp/Laröd, Rydebäck, Råå vallar, Vikingstrand och Örby ängar. Läs mer om hundbaden.

Vad är skillnaden på Landborgspromenaden och Kullaleden?
Landborgspromenaden går från Sofiero slott i norr, via stadskärnan till Raus kyrka i söder. Den omfattar flera olika miljöer och bjuder på en vacker promenad fylld av variation och fantastiska utsiktspunkter. Den norra delen av sträckan, mellan Sofiero och Kärnan, sammanfaller med Kullaleden.
Kullaleden är en del av Skåneledens delled SL 5 runt Kullahalvön från Helsingborg, via Höganäs, Kullaberg, Arild till Utvälinge. Leden är 70 km lång och erbjuder många varierade upplevelser längs sträckan. Start från Kärnan.

Finns det guidade turer jag kan boka in mig på?
För publika guidade turer sök i evenemangskalendern och under kategorier väljer du guidade turer. Får du ingen träff finns det inga turer just nu.
Sen finns även Guide Helsingborg som hjälper dig att hitta runt, hitta rätt och få storyn bakom sevärdheterna. Appen guidar dig i staden, på utställningar, i parker och bland sevärdheter med ljud, bild och video. Du kan också använda Guide Helsingborg hemifrån för att titta vad som händer, eller för att planera ditt besök. Finns att ladda ner från App Store eller Google Play.

Vilka öppettider har butikerna i Helsingborg?
De generella öppettiderna för butikerna i Helsingborg City är vardagar 10-18, lördag 10-16 och söndag 12-16 (vissa undantag finns). Aktuella öppettider i city vid helgdagar.
För Väla Köpcentrum gäller vardagar 10-20, lördag och söndag 10-18. Aktuella öppettider på Väla vid helgdagar.

Vilka öppettider har butikerna i Helsingör?
De generella öppettiderna för butikerna i Helsingör City är måndag-torsdag 10.00-17.30, fredag 10-18 och lördag 10-15. De flesta butikerna håller stängt söndagar. Aktuella öppettider i Helsingör vid helgdagar.
För Helsingör Bycenter gäller måndag-fredag 10-19, lördag 10-16 och söndag 11-16. Aktuella öppettider i Helsingör Bycenter vid helgdagar. 

Allmänt

Vad är en InfoPoint?
Behöver du hjälp under ditt besök i Helsingborg? Besök en av våra InfoPoints som finns utspridda runt om i staden. En InfoPoint är en enklare form av turistinformation. Helsingborgs InfoPoints finns på hotell, besöksmål eller butiker och kan hjälpa dig med de vanligaste frågorna om vår stad.
Förutom härlig personal så hittar du även broschyrer för inspiration under din vistelse. Läs mer om InfoPoints.

Vad är Guide Helsingborg?
Guide Helsingborg hjälper dig att hitta runt, hitta rätt och få storyn bakom sevärdheterna. Appen guidar dig i staden, på utställningar, i parker och bland sevärdheter med ljud, bild och video. Du kan också använda Guide Helsingborg hemifrån för att titta vad som händer, eller för att planera ditt besök. Finns att ladda ner från App Store eller Google Play.

Vad är Knutpunkten?
Helsingborgs Centralstation kallas ibland Knutpunkten. Härifrån avgår/ankommer bussar, tåg samt ForSeas färjor Helsingborg-Helsingör.

Är du invånare och har frågor som berör kommunen?
Vänd dig till Helsingborgs Kontaktcenter på 042-10 50 00 eller besök dem på Stortorget 17.

Presentkort som gäller i Helsingborgs butiker?
Ett citypresentkort ger dig möjlighet att enkelt ta del av shopping, mat, nöjen, salonger, hotell, kultur och upplevelser i Helsingborg city. Allt med hjälp av samma kort. Med över 100 anslutna butiker, cafeér, restauranger, hotell, salonger och andra aktörer anslutna förvandlas citypresentkortet till den perfekta presenten för alla. Antalet anslutna aktörer ökar hela tiden.

Du kan köpa citypresentkortet i automat på Gallerian Magnus Stenbock samt på Helsingborg C. Vill du köpa flera presentkort går det även bra att kontakta info@helsingborgcity.se.

Du laddar med valfritt belopp mellan 100-2500kr. Citypresentkortet är giltigt 2 år från inköpsdatum.

Även Väla centrum har ett presentkort som gäller i flertalet av Välas 200 butiker. Du laddar med valfritt belopp mellan 100-5000kr. Presentkortet är giltigt 2 år från inköpsdatum.

Var kan jag växla pengar?
Forex har ett växlingskontor i Helsingborg inne på Helsingborgs C på plan 1 där du även hittar en uttagsautomat för utländsk valuta.

Vart vänder jag mig vid polisärenden, brand eller sjukvård?
Vid akuta nödsituationer ring SOS alarm 112. För sjukvårdsrådgivning ring 1177. För alla polisärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser, ring 114 14.

Var finns det offentliga toaletter i Helsingborgs stad?
Se alla toaletterna på en komplett lista.

Var finns det fritt wifi?
Helsingborg har ett öppet, fritt wifi som du kan använda i stora delar av staden.

Var köper jag souvenirer?
Det finns några olika butiker i Helsingborg som säljer souvenirer.
– Akademibokhandeln på Stortorget säljer bl.a. dalahästar men även en del Helsingborgs- och Sverigeböcker.
– Sjögrens Tobak på Kullagatan har de klassiska nyckelringarna, magneter, vykort, kepsar osv.
– Pressbyråerna på Stortorget och Helsingborg C har ett litet utbud av vykort, nyckelringar och magneter.

 

Foto: Feras Jarghon

Svenska